Politika

Uz Svjetski dan izbjeglica: Raseljeno više od 70 miliona ljudi

Prije 20 godina Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 20. juni Svjetskim danom izbjeglica te je tim povodom predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović podsjetio je da su tokom posljednjih pet godina upravo migracije stanovništva postale globalni problem.

Kako je naveo u saopćenju koje prenosi Sektor za donose s javnošću PSBiH, svakoga dana u svijetu raste broj ljudi koji napuštaju svoje domove, bilo zbog ratnih sukoba, bilo zbog progona po nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ali i zbog posljedica ekonomske krize i klimatskih promjena.

Prema procjenama UNHCR-a u svijetu je prisilno raseljeno više od 70 miliona ljudi, od kojih gotovo 30 miliona ima status izbjeglica, a upravo njima je posvećen Svjetski dan izbjeglica, ustanovljen s ciljem da podsjeti na težak položaj tih ljudi, na njihova ugrožena ljudska prava i na potrebu da im se pomogne, u skladu s važećim međunarodnim konvencijama.

“Cijela Evropska unija, a posebno region zapadnog Balkana godinama su suočeni s problemima migrantske krize. Iako su i zemlje EU i zemlje regiona svjesne da se ovaj problem može rješavati samo usvajanjem jedinstvene strategije i bliskom saradnjom svih država na migrantskim rutama, daleko smo od svega toga”, smatra Prodanović.

On napominje da umjesto saradnje i jedinstvene strategije zemlje EU zatvaraju granice, pretvarajući države zapadnog Balkana u neku vrstu rezervata za migrante, citirajući dužnosnika UNHCR-a koji je kazao da migrante i izbjeglice danas najviše zbrinjavaju oni koji za to imaju najmanje uvjeta.

Prema najnovijim podacima nadležnih institucija, u BiH se trenutno nalazi između 6.000 i 7.000 migranata, koji su u BiH ušli ilegalno u pokušaju da se domognu neke od zemalja zapadne Evrope, pretežno Njemačke, Italije i Austrije.

U privremenim prihvatnim centrima smješteno je oko 4.000 migranata, čime su ti kapaciteti popunjeni u cjelini što znači, ističe Prodanović, da BiH nije u mogućnosti da prima nove migrante, usprkos sve snažnijem pritisku na granicama.

“Ovi podaci svjedoče o potrebi preduzimanja hitne akcije s ciljem preventivnog djelovanja i sprečavanja ozbiljnih posljedica koje bi po ekonomiju i sigurnost BiH imao novi veći migrantski talas kojeg svakako očekujemo tokom ovog ljeta”, kaže Prodanović.

Ocijenio je da hitna akcija podrazumijeva uključivanje svih nadležnih institucija na nivou BiH, kojima ovo humanitarno, ali i sigurnosno pitanje treba biti prioritet.

Izrazio je nadu da će ključne smjernice institucijama BiH dati i Parlamentarna skupština BiH (PSBiH), kroz plenarnu raspravu oba doma, iniciranu zaključkom Doma naroda PSBiH.

Uputio je apel svim nadležnim institucijama na nivou BiH da se hitno pozabave rješavanjem tog gorućeg pitanja, imajući na umu poštovanje međunarodnih konvencija koje tretiraju prava izbjeglica, ali i svih zakonskih propisa iz oblasti migracija i azila koji su na snazi u BiH.

U saopćenju je na kraju izrazio uvjerenje da bez postizanja unutrašnjeg konsenzusa o ovim pitanjima, ali i bez uspostavljanja regionalne saradnje i saradnje s ključnim institucijama EU, BiH neće biti u mogućnosti da kvalitetno i efikasno odgovori na izazove i posljedice migrantske krize.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare