Region

Uzbuna u Hrvatskoj zbog nepoznatih dronova, alarmirane sve službe, sumnja se da su stigli sa područja BiH

Više dronova čiji su vlasnici u ovom trenutku nepoznati, prošle je sedmice nadlijetalo širi prostor Knina u blizini kasarne 4. gardijske brigade ‘Pauci‘, piše Jutarnji list.

Odmah nakon što su vojnici prijavili prisutnost dronova, alarmirane su službe sigurnosti te su istragu preuzeli djelatnici SOA-e i VSOA-e.

Iako se prvotno sumnjalo kako je cilj dronova bilo snimanje prostora kasarne u kojoj je, između ostalog, smještena 3. mehanizirana bojna ‘Pauci‘, istraga je obuhvatila i druge mogućnosti. Tako je jedna od mogućnosti da je dronove podigla neka kriminalna grupa koja je snimala teren zbog pronaleženja novih krijumčarskih puteva za prebacivanje roba i ljudi preko granice s BiH. Također postoji mogućnost da su snimani položaji hrvatske granične policije.

Prema dostupnim informacijama, istragom su obuhvaćeni svi registrirani vlasnici dronova na kninskom području, ali bez konkretnog rezultata.

S obzirom na blizinu granice s BiH, istražitelji utvrđuju i mogućnost da su dronovi stigli iz BiH te se ne isključuje mogućnosti vojne špijunaže ili aktivnosti tamošnjih kriminalnih grupa.