Svijet

Uživo: Još 15 minuta do historijskog lansiranja NASA-e i SpaceX-a. Hoće li ovaj put uspjeti?

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, danas će ponovno pokušati lansirati s Floride dvojicu američkih astronauta u orbitu, što bi trebalo biti prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina.

Zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu lansiranje je u srijedu odgođeno 17 minuta prije leta.

Putovat će 19 sati do Međunarodne svemirske stanice

Vremenska prognoza za danas također je nesigurna.

Ako vremenski uvjeti budu dobri, raketa Falcon 9 će poletjeti u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu (21 sat i 22 minute po našem vremenu).

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken putovat će 19 sati do Međunarodne svemirske stanice u novoj kapsuli Crew Dragon.

Krenut će s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

 Uspješna misija bila bi ostvarenje glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir “američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla”.

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Prvi put da Amerikance u svemir nose letjelice privatnih kompanija

Za Muska bi to bio još jedan veliki uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Bit će to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko sedmica i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare