Politika

UŽIVO Bećirović, Komšić i Cvijanović proglasili pobjedu. Dodik suzdržan, neće da proglasi pobjedu iako kaže da vodi

Birališta su zatvorana širom BiH, a sad kreće brojanje glasova.

U centralne stranaka pristižu partijski prvaci i kandidati, a tu su i brojne novinarske ekipe.

Centralna izborna komisija BiH večeras će dati prve preliminarne rezultate, a prije njih, po običaju, stranke će objavljivati svoje informacije.

Na Raportu ovdje možete iz minute u minutu pratiti dešavanja:

01:08 – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da su izbori provedeni u redu i korektno.

“Rezultati su dobri. Što se tiče člana Predsjedništva BiH pobjeda Željke Cvijanović i čestitam. Što se tiče predsjednika RS mi se trudimo da damo tačne podatke. Mi nismo oni koji dajemo podatke pa da se sutra kajemo. U ovom trenutku je značajna prednost i mi mislimo da je nedostižna”, rekao je Dodik.

“Apsolutno je nedostižna razlika. U ovom trenutku ne mogu ni sam da kažem da je ovo pobjeda, ali imajući u vidu sve tendencija. S druge strane imamo neozbiljne ljude. Zahvaljujem se svima u SNSD-u. U Banjoj Luci smo napravili rezultat koji nas zadovoljava”, naveo je Dodik.

On je kazao da SNSD što se tiče poslaničkih lista dobiva više nego sve druge partije zajedno.

“Naši brojevi su daleko veći. Nema razloga da sumnjamo da može biti ugrožen rezultat za predsjednika RS. Ponovo ćemo vam reći rezultat za pola sata, sada smo došli da prekinemo špekulacije. Mi ćemo priznati legitimni rezultat”, naveo je Dodik.

00:18 – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se večeras nakon što je lider DF-a Željko Komšić proglasio pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Pokazali smo da se može voditi uljuđena kampanja i dobiti izbori u BiH. Zahvaljujem se svim glasačima koji su izašli na izbore. Željeli smo vrlo jasno ukazati na probleme u BiH. Nažalost vidjeli ste iz ove kampanje su ove naše liste dobile plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda.

U nastavku je rekao da su “ovaj put jako pogriješili”, a da nije precizirao na koga misli.

“Siguran sam da ćemo im mi danas moći vrlo jasno poslati poruku: Bez hrvatskog naroda i HNS-a neće se moći voditi politika u Bosni i Hercegovini”, dodao je Čović.

Na kraju je kratko prokomentirao i poraz Bakira Izetbegovića u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

00:15 – Bećirović je održao svoj pobjednički govor. U njemu je poslao umirujuće poruke, pozvao da ujedinjenje za dobro Bosne i Hercegovine. Pročitajte i gledajte ovdje.

23:22 – Predsjednik SDA i kandidat za Predsjedništvo BiH Bakir Izetbegović održao je press-konferenciju na kojoj je priznao poraz.

“Ja sam svoj rezultat sačuvao, onako kako sam prošao na prošlim izborima. Oni koji me željeli žele me i sad. SDA će popraviti svoj razultat. Ona će biti najjača stranka. A dali će biti nekih previranja unutar stranke, da li će oni htjeti nekog drugog, to ćemo vidjeti”, rekao je Izetbegović.

“Stranka nije u padu, stranka je u porast. Kako će stranka biti sa 300.000 glasova biti u padu. Da ih je bilo 9 ja bih ih nadjačao, 11 nisam mogao. Tu sam na dispoziciji svojoj stranci pa neka analiziraju. Teško je izaći pred 11 stranaka, znate”, rekao je nervozno Izetbegović.

Opširnije ovdje.

23:05 – Čeka se press-konferencija Denisa Bećirovića u hotelu Holiday u Sarajevu. Ogroman broj novinara je tu.

Novinari čekaju obraćanje Bećirovića (Foto: D. B. /Raport)

23:04 – Prema svemu sudeći novi članovi Predsjedništva BiH bit će Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović. Bećirović ubjedljivo vodi ispred Izetbegovića, Komšić ispred Borjana Krišto, a Cvijanović ispred Mirka Šarovića.

22:37 – Elmedin Konaković je, govoreći o izmjenama Izbornog zakona, kazao da je NiP predlagao da se nakon prebrojanih glasova problemi rješavaju u parlamentima i žao mu je što do toga očigledno neće doći.

Konaković je naveo da je izborni rezultat NiP-a nešto bolji nego što su očekivali, a to je veliki broj mandata na nivou države i Federacije te fantastičan rezultat u Sarajevu.

Naglasio je da prilično sigurno izgleda pobjeda Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana Predsjedništva i da je narod očigledno samo čekao pravu alternativu.

Konaković je potcrtao da koalicije sa SDA nema niti će je u skorije vrijeme biti.

22:21 – Pitali smo Centralu SDP-a za komentar na informacije SDA o faktički pobjedi Denisa Bećirovića. Odgovor je bio vrlo zanimljiv: Ja, i?

22:05 – Bećirović je na 70.000 glasova razlike u odnosu na Izetbegovića. Komšić dramatično vodi u odnosu na Borjanu Krišto.

Velika razlika između Bećirovića i Izetbegovića

21:38 – Safet Softić iz SDA potvrdio je da Denis Bećirović vodi.

On se nada preokretu.

“Moguće je da se u konačnici sve skupa i drugačije završi. Sad je takvo stanje. Što se tiče glasanja za Parlament BiH, FBiH i kantonalne skupštine, to ćemo imati u drugoj polovoci noći. To ćemo sad nemamo”, rekao je Softić.

“Ja vjerujem da se može dostići. Zavisi sve od područija s kojih dolaze podaci. Znamo gdje Bećirović ili Izetbegović imaju prednost. Uzimajući u obzir tu činjenicu, mislimo da može doći do preokreta, ali ne podcjenjujemo prednost koju Bećirović ima”, rekao je Softić.

21:30 – Denis Bećirović sad već ima ogromnu prednost u odnosu na Bakira Izetbegovića. Ona iznosi oko 44.000 glasova.

Novi rezultati

21:24 – Milorad Dodik objavio je na Twitteru trenutne rezultate za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Prema podacima njegove stranke SNSD, on ima 30.931 glas, dok Jelena Trivić ima 23.986 glasova.

Što se tiče Predsjedništva BiH, prema istim podacima, Željka Cvijanović ima 170.064 glasova dok Mirko Šarović ima 116.228 glasova, a Nenad Nešić ima 11.568 glasova.

21:09 – Predsjednik CIK-a Suad Arnautović saopćio je da je izlaznost na izbore bila 50 posto. To je za četiri posto manje nego prošle Opće izbore 2018. godine kada je izlaznost bila 54 posto.

20:57 – Denis Bećirović pravi sve veću razliku. Prešao je broj glasova od 100.000. Evo novih rezultata:

Novi rezultati

20:56 – Član Predsjedništva Naroda i pravde Haris Bašić izjavio je večeras da po dostupnim rezultatima glasanja zajednički kandidat opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović vodi.

U obraćanju medijima u izbornom štabu Naroda i pravde u Sarajevu, Bašić je rekao da nakon prebrojanih 88.000 glasova Bećirović vodi sa više od 55 posto, dok druga dva kandidata zajedno imaju manje od 45 posto glasova.

Dodao je da u toj stranci upravo analiziraju izmjene Izbornog zakona koje je večeras nametnuo visoki predstavnik, te da će se o njima naknadno očitovati.

20:50 – Razlika između Denisa Bećirovića i Bakira Izetbegovića rapidno raste. U koristi kandidata opozicije.

Tako prema podacima SDA, Bećirović ima 57,25 posto odnosno 98.647 glasova, dok Izetbegović ima 43,78 posto odnosno 82.651 glasova.

Razlika je to oko 16.000 glasova, a navodno glasovi koji pristižu ovu razliku napravit će još većom.

Željko Komšić ima 60,2 posto glasova odnosno 61.747 glasova dok Borjana Krišto ima 40.812 glasova odnosno 39,8 posto.

20:36 – Prema podacima s terena, Denis Bećirović je dobio više glasova od Željka Komšića na biračkim mjestima odakle je Komšić. Podaci su to sa birališta iz sarajevskog naselja Trg Heroja.

20:32 – Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, kazao je da je Igor Crnadak iznio lažne podatke kada je kazao da Jelena Trivić vodi ispred Dodika za mjesto predsjednika RS. On tvrdi da Dodik ubjedljivo vodi. Opet je optužio opoziciju da želi izazvati incidente.

20:25 – Denis Bećirović preuzeo je vodstvo ispred Bakira Izetbegovića.

Prema podacima iz Štaba SDA Bećirović ima 49,87 posto glasova ili 42.036 glasova, dok Izetbegović ima 46,22 posto odnosno 38.958 glasova. Hadžikadić ima 3,64 posto ili 2.868 glasova. Komšić vodi ispred Borjane Krišto sa 56,5 posto glasova (24.922 glasova). Krišto ima 43,5 posto odnosno 19.210 glasova.

Rezultati iz SDA: Bećirović vodi

20:25 – Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak kazao je da Jelena Trivić ubjedljivo vodi u utrci za predsjedika RS ispred Milorada Dodika.

“Iz ovoga što vidimo, ne postoji način da se ovaj trend okrene i da Jelena Trivić ne postane predsjednik RS”

20:13 – Iz Centralne SDP-a stižu podaci da Denis Bećirović ima prednost nad Bakirom Izetbegovićem. Podaci su navodno iz Sarajeva. Prema njihovim analitikama, Bećirović ubjedljivo vodi.

20:12 – OHR je objavio izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Povećao je broj delegata u Domu naroda FBiH. Ovdje čitajte detalje.

20:04 – Halid Genjac, šef Izbornog štaba SDA, kratko je komentirao odluku Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.

Halid Genjac (Foto: N. Grabovica/Raport)

Genjac je kazao da nije ulazio u sadržaj odluke.

“Nadam se da nisu diskriminirajuća pravila i da će doprinijeti stabilizaciji. Toliko sad mogu reći. Nisam ulazio u dubinu, ali vrlo brzo ćemo imati reakciju”, rekao je Genjac.

19:59 – Christian Schmidt objavio je da je namtnuo izmjene Izbornog zakona. On je kazao da niko više neće moći držati Federaciju BiH kao taoca. Detaljnije OVDJE.

19:52 – Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je na prvoj konferenciji za novinare da su predstavnici opozicionih stranaka cijeli dan, kako je rekao, imali plan da izazovu incidente u Republici Srpskoj.

“Ono što možemo da primijetimo je da će izlaznost biti manja nego 2018. godine, ali uvjereni smo da će SNSD izboriti ubjedljivu pobjedu i to na svim nivoima. Takvi su nam svi podaci i izvještaji sa terena”, kaže Kovačević.

19:41 – SDA je objavila prve rezultate izbora. Prema posljednjim podacima koje objavljuje ova stranka, na 0,56 posto prebrojanih glasova vodi njihov predsjednik Bakir Izetbegović.

Rezultati iz SDA

Izetbegović – 1.569 glasova

Hadžikadić – 108 glasova

Bećirović – 1.160 glasova

19:39 – Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mogao bi večeras nametnuti izmjene Izbornog zakona. Navodno će press-konferenciju održati u 21 sat. Ovdje opširnijePovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare