Vijesti

Konačni smiraj nevinih duša: Klanjana dženaza i obavljen ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici

14:05 – Okončan je ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici. U kabure su spušteni:

Vejsil (Abdulah) Hamzabegović rođen 1939. godine, Muhidin (Mujo) Mehmedović rođen 1977, Fikret (Ramiz) Kiverić rođen 1978, Ramiz (Rizvo) Selimović rođen 1951, Esnaf (Zurijet) Halilović rođen 1976, Zilha (Edhem) Delić rođena 1971, Muamer (Osman) Mujić rođen 1976, Mehmed (Mustafa) Beganović rođen 1947, Hajrp (Ramo) Aljić rođen 1944, Jusuf (Hajro) Aljić rođen 1967, Zajim (Mujo) Hasanović rođen 1968, Asim (Husejin) Nukić rođen 1971, Azmir (Aziz) Osmanović rođen 1979, Nezir (Rešid) Dautović rođen 1969, Ibrahim (Suljo) Avdagić rođen 1950, Jusuf (Adem) Halilović rođen 1948, Salih (Džanan) Džananović rođen 1955, Meho (Salih) Karahodžić rođen 1939. i Husein (Ibrahim) Kurbašić rođen 1932.

13:50 – Počeo je ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici.

13:39 – Klanjana je dženaza za 19 žrtava genocida u Srebrenici. Predvodio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je, između ostalog, rekao:

“Vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj Fatihi koju im proučimo. Budimo svjesni Božijeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ – dova. Usadi nam snagu da uvijek postupamo po pravdi koji Ti zahtijevaš. Gospodaru naš, podari svim dobrim ljudima svoju milost i blagoslov. Ako pogriješimo podari nam snagu Ademovog a. s. pokajanja, rekao je Kavazović.

Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musalle Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 26 godina.

13:25 – U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u dolini šehida, počela je dženaza za 19 žrtava genocida.

13:07 – U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u dolini šehida, počela je dženaza za 19 žrtava genocida. Dženazu predvodi Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

13:05 – Počeo je vjerski dio obilježavanja godišnjice genocida, odnosno dženaza za 19 žrtava koje se danas kopaju. Dženazu predvodi Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

12:50 – Izveden je Srebrenički inferno, muzička kompozicija napisana u spomen na žrtve genocida u Srebrenici. Delegacije polažu cvijeće i odaju počast žrtvama.

12:45 – Obraćanjem Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, završena je komemoracija u Potočarima. Uslijedit će klanjanje dženaze i ukop žrtava genocida.

“Ovo je fenomen kojim će se morati pozabaviti cijeli svijet. Ako neko misli da je to problem samo Bosne i Hercegovine, grdno se vara. Zakon zla je takav da će se ono, ako ne bude zaustavljeno, širiti i jačati, sve dok ne ugrozi i one zajednice koje vjeruju da su zaštićene pred njim”, rekao je Džaferović.

“Ovo je mjesto na kojem je teško govoriti. Ovdje sve govore hiljade bijelih nišana, zeleni tabuti i suze majki koje oplakuju svoju djecu. Suočena sa razmjerima genocida, ljudska misao i riječ pokazuju svu svoju nemoć, sve svoje slabosti. Na ovome mjestu, u srebreničkoj dolini tuge, čovjek osjeća da bi mogao vječno šutjeti. Ta šutnja bila bi jedini valjan odgovor pred količinom patnje, straha i zla na koje podsjeća ovaj dan”, istakao je Džaferović.

12:15 – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je stabilnost BiH veoma važna za Balkan, ali i cijelu Evropu.

” Iako je prošlo 26 godina srebreničke rane na našim srcima i dalje krvare”, kazao je Erdogan. Cijeli njegov govor pročitajte ovdje.

12:07 – Kada Hotić, predstavnica majki Srebrenice kaže da svaki 11. juli obilježavaju kao dan sjećanja na žrtve genocida. Ona je rekla : “Nemojte nas žaliti, nego pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet”.

“Ovo je nekad bila industrijska zona u kojoj su mnogi radili i zarađivali kako bi prehranili porodice, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost. Sada je ova dolina, postala mirna smrtna tišina, gdje su muslimani našli svoj vječni smiraj”, rekla je Hotić koja je govorila kako je i sama svjedok i očevidac strašnih zločina koji su zadesili nevine ljude.

“Bio je to logor na otvorenom iz kojeg ne možemo izaći, jer su svi putevi i bilo kakvi prolazi bili pod srpskom stražom i kontrolom, a bez oružja smo bili nemoćni da se odbranimo” rekla je Hotić koja je pročitala pjesmu koju je napisala ubijenom sinu.

11:44 – U izuzetno potresnom svjedočenju, Muhamed Avdić, predstavnik porodica koje još traže svoje najmilije kazao je da se ne sjeća babinog posljednjeg zagrljaja. Imao je 11 godina.

“Posljednje riječi moga oca koje sam čuo bile su da čuvam mamu i da dobro učim”.

11:38 – Charles Michel, predsjedavajući Evropskog vijeća, odao je u današnjoj poruci počast žrtvama srebreničkog genocida, ističući kako Evropska unija dijeli tugu, ali i nadu da se takvo nešto nikad neće ponoviti u Evropi.

11:37 – Oliver Varhelyi, komesar za proširenje EU putem videoporuke rekao je da nema razlike u genocidu, gdje god da je počinjen.

“Genocid je genocid. Presude sudova su pokazale da počinitelji ne mogu proći bez kazne”, izjavio je.

11:32 – Okupljenima se obratio Saad Bin Saleh Al-Sabti, zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne Grupe saudijsko-bosanskog prijateljstva .

11:25 – Videoporukom obratio se predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius.

“Borba za istinu od suštinskog je značaja. Svi se iskusili razočaranje i frustracije vidjevši kako se ljudska podložnost manipulaciji nemilosrdno eksploatira od onih koji negiraju istinu u ostvarenju svojih ličnih političkih ciljeva. Dvije decenije negiranje genocida je postalo omiljeno sredstvo onih kako bi se ljudi ove zemlje i dalje dijelili”, rekao je Agius.

11:23 – Čedomir Jovanović stigao je u Potočare kako bi prisustvovao komemoraciji žrtvama genocida. Govorio je o ulozi Srbije i njenoj nemoćnosti da prizna zla koja je počinila na ovom području.

“Prošlo je previše vremena, ranije je dolazak u Srebrenicu bio hrabrost zbog odgovornosti mog naroda i moje zemlje, a danas poslije toliko vremena mene je sramota. Srebrenica nije više samo simbol tog užasnog zločina kroz koju se prelamaju sve naše nacionalne nesreće, ne možete čutjeti o Srebrenici, a govoriti o prokletim ratovima i zločinima iza nas”, kazao je Jovanović.

11:20 Videoporukom prisutnima na komemoraciji obratio se ambasador SAD u BiH Eric Nelson: “U ime naroda Sjedinjenih Država pridružujem se svima koji oplakuju žrtve od prije 26 godina”.

“Ono što se dogodilo prije 26 godina ne smije biti zaboravljeno, poricano ili umanjivano. Neprihvatljivo je negiranje srebreničkog genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločinaca. Takvi postupci vrijeđaju žrtve i nanose bol njima i njihovim porodicama te podrivaju međusobno povjerenje koje je potrebno svima u BiH radi izgradnje stabilne, prosperitetne i mirne budućnosti“, kazao je Neslon.

11:15 – Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine obratio se prisutnima: Danas obilježavamo 26. godišnjicu i klanjamo dženazu za 19 identifikovanih žrtava. Danas se okupljamo oko bijelih nišana, oko naše tuge. Svakog 11. jula poručuju: “Neka se više nikad ne ponovi Srebrenica”, ta fraza blijedi, a žrtve ostaju. Nećemo nikada prihvatiti pregovaranje o činjenicama. Posjećujte mezarje žrtava, dolazite u Srebrenicu i svim drugim danima, a ne samo 11. jula, budite uz naše majke, žene, kćerke Srebrenice. Budite nam glas da sačuvamo istinu o sudbini Srebrenice.

“Jake riječi i srdačni govori ohrabrili su nad da nismo sami. Opet smo nekako pomislili da svijet gleda u nas. A onda opet, cijela godina tišina. Da li treba da ponovno citiramo presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju? Da li treba da napomenemo da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni za genocid, kao i više od 50 drugih saučesnika u genocidu, a još ih je mnogo na slobodi?”, kazao je Fejzić.

11:05 – Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je kako je danas došao da oda počast žrtvama genocida i njihovim porodicama. Istakao je kako je Odluka Vijeća ministara da 11. juli ne bude Dan žalosti u cijeloj BiH “šamar porodicama koje danas ukopvaju svoje voljene”.

11:02 – U Potočare su stigli brojni zvaničnici: predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, poslanik u Skupštini Crne Gore i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, premijer KS Edin Forto, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, Fahrudin Radončić, lider SBB-a, Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber, ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, glavna državna tužiteljica BiH Gordana Tadić, potpredsjednik Skupštine Srbije Muamer Zukorlić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić…

11:00 – Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem dužnosnika počela je zvanična komemoracija za žrtve genocida u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u Srebrenica koji je počinjen u julu 1995. godine.

Mnogi govornici obratiti će se u okviru obilježavanja 26. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, a neki od njih su poslali i video-poruke zbog pandemije koronavirusa. 

Nakon obraćanja, planiran je vjerski dio programa obilježavanja i  dženaza za ukop 19 žrtava genocida. 

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine bit će ukopani: Vejsil Hamzabegović (1939.), Muhidin Mehmedović (1977.), Fikret Kiverić (1978.), Ramiz Selimović (1951.), Esnaf Halilović (1976.), Zilha Delić (1971.), Muamer Mujić (1976.), Mehmed Beganović (1947.), Hajro Aljić (1944.), Jusuf Aljić (1967.), Zajim Hasanović (1968.), Asim Nukić (1971.), Azmir Osmanović (1979.), Nezir Dautović (1969.), Ibrahim Avdagić (1950.), Jusuf Halilović (1948.), Salih Džananović (1955.), Meho Karahodžić (1939.) i Husein Kurbašić (1932.). 

Opkoljena enklava i nekadašnja zaštićena zona Ujedinjenih nacija u istočnoj BiH jula 1995. godine pala je u ruke Vojske Republike Srpske i generala Ratka Mladića.

Najmanje 8.372 dječaka i odrasla muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevom komandom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare