Svijet

Uznemirujuća analiza o vojnim operacijama: ‘Rusija se bori svim silama. Putin će biti u problemu‘

Situacija u Donbasu ostala je uglavnom nepromijenjena. Ukrajinske snage drže liniju otpora i s ogromnom učinkovitošću koriste najnovije sisteme oružja koje su dobile od SAD-a i Zapada. Precizni višecijevni raketni sistem (HIMARS) uništava ruske logističke linije i skladišta streljiva i time usporava rusku ofanzivu u istočnoj Ukrajini, piše 19fortyfive, portal koji se bavi stručnim analizama vojnih operacija i državnih sistema sigurnosti.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su do utorka ukrajinske snage ubile oko 38.550 ruskih vojnika (i ranile otprilike tri puta više), uništile 220 borbenih, jurišnih i transportnih aviona, 188 jurišnih i transportnih helikoptera, 1.691 tenk, 851 topničko oružje, 3.892 oklopna transportera, 248 višecijevnih raketnih sistema (MLRS), 15 čamaca, 2.767 vozila i spremnika za gorivo, 113 protuzračnih baterija, 693 taktička bespilotna zrakoplovnik sistema, 70 platformi za specijalnu opremu i četiri pokretna balistička raketna sistema Iskander, kao i 167 krstarećih projektila koje je oborila ukrajinska protuzračna odbrana.

Dakle, prilično je jasno da ruska vojska i dalje trpi teške gubitke u Ukrajini. Moskvi ponestaje ljudstva, a ako ruski predsjednik Vladimir Putin ne naredi opću mobilizaciju, čeka ih teško ljeto. Ad hoc mjere - poput oslanjanja na loše obučene dobrovoljačke bataljune ili plaćenike privatnih vojnih kompanija - bit će dovoljne još neko vrijeme, ali one neće i ne mogu biti dugoročno rješenje, zaključuje 19fortyfive.

Još jedna mjera, a koju će Kremlj vjerojatno aktivirati, jest daljnja mobilizacija etničkih manjina.

Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izvještaju tvrdi kako bi taj potez mogao izazvati otpor u etničkim enklavama u Rusiji.

"Uočili smo kako na bojištu već prevladavaju trupe iz Čečenije, Južne Osetije, Tuve, Tatarstana, Baškortostana, Čuvašije... To sugerira da Putin neće biti voljan provesti opću mobilizaciju djelomično zbog nevoljkosti da mobilizira veći broj etničkih Rusa", dodali su iz ISW-a.

U svojoj dnevnoj procjeni stanja na ratištu, britansko ministarstvo odbrane usredotočilo se pak na brojke, tačnije na brojnost ruske vojske.

Rusija je napala Ukrajinu s oko 200.000 vojnika. Gotovo pet mjeseci kasnije, ubijeno je njih 40.000, a ranjeno 120.000, prema ukrajinskim podacima. Ovi brojevi temelje se na službenim tvrdnjama ukrajinskih vlasti, pa im treba pristupiti s dozom opreza, ali i podaci iz zapadnih i neovisnih izvora potvrđuju kako je velik dio ukrajinskih tvrdnji tačan - ipak, CIA navodi 15.000 ubijenih ruskih vojnika i oko 45.000 ranjenih. Prošle sedmice, admiral Sir Tony Radakin, britanski načelnik odbrane, procijenio je da su Rusi izgubili (ubijeni plus ranjeni) čak 50.000 vojnika.

"Rusija se bori svim silama, od početka invazije, da uspostavi efektivnu ofanzivu. Kako vrijeme ide, taj problem postaje sve veći. Osim što se suočavaju s velikim nedostatkom ljudstva, rusko vodstvo ima ispred sebe dilemu: hoće li poslati rezervne vojnike u Donbas ili će se koncentrirati na odbrane od ukrajinskih protunapada kod Hersona. Glavni politički cilj Rusije je zauzimanje cijelog Donjecka. I dok Rusija još uvijek može ostvariti i druge teritorijalne dobitke, njihov operativni tempo i stopa napredovanja vjerojatno će ostati vrlo spori i neće dobiti priliku za stanku koju im je potrebna za reorganizaciju", procijenila je britanska vojna obavještajna služba.