Svijet

Uznemirujuće upozorenje Trumpa: “Užasne stvari će se dogoditi Americi”

Sedam dana nakon što su agenti FBI-a pretražili njegovu kuću u Mar-a-Lagu, bivši predsjednik Donald Trump rekao je tokom intervjua za Fox News Digital da će se “strašne stvari dogoditi” ako se američke frustracije povezane s pretragom ne smanje.

Bivši predsjednik je rekao da je ponudio pomoć američkom Ministarstvu pravosuđa (DOJ) dok se istraga nastavlja “jer se temperatura mora sniziti u zemlji”.

“Ako ne bude tako, dogodit će se užasne stvari”, rekao je za Fox News Digital.

Dani političke rasprave uslijedili su nakon FBI-eve pretrage, koju je Trump opisao kao “prikriveni napad na demokratiju”. Newsweek je prošle sedmice izvijestio da je doušnik dojavio FBI-u o povjerljivim dokumentima koje je Trump navodno držao u Mar-a-Lagu nakon što je napustio Bijelu kuću, što je dovelo do toga da su agenti izvršili nalog za pretres 8. augusta.

Trump je tokom intervjua u ponedjeljak ujutro rekao da sada u SAD-u postoji “ogromna ljutnja” nakon “godina prevara i lova na vještice”. On je FBI-jevu potragu za Mar-a-Lagom opisao kao “lov na vještice” nekoliko puta tokom prošle sedmice u objavama na svojoj platformi društvenih medija Truth Social.

Trump je rekao da je bilo “godina” “lova na vještice”, za koje je rekao da uključuje istrage o njegovim navodnim vezama s Rusijom.

“A onda provale u predsjednikovu kuću”, rekao je Trump, dodavši da “niko nije mislio da će se ovako nešto dogoditi”.

“Narod ove zemlje neće podnijeti još jednu prevaru”, rekao je Trump.

Trump je tvrdio da su agenti FBI-a uspjeli uzeti “sve” od Mar-a-Laga dok je njegov tim ostao vani. Pitao se jesu li agenti mogli “podmetnuti” predmete dok su dovršavali pretragu.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao je da je Trumpov odvjetnik bio prisutan u vrijeme pretresa i da je primio kopije naloga za pretres i potvrde o primitku imovine prije nego što su agenti tog dana napustili Mar-a-Lago.

Trump je prošle sedmice nekoliko puta osudio FBI, uključujući nedjeljnu objavu na Truth Socialu u kojoj je rekao da ured “ima dugu i neumoljivu historiju korumpiranja”. Drugi Trumpov post na nedjeljnom Truth Socialu sugerira da “radikalni lijevi demokrati” imaju “potpunu kontrolu” nad DOJ-om i FBI-jem.

Savezne agencije za provođenje zakona upozorile su na porast prijetnji usmjerenih na agente nakon FBI-eve potrage u Mar-a-Lagu. I Garland i direktor FBI-a Christopher Wray osudili su “neutemeljene napade” na policajce i izrazili podršku DOJ-u i dužnosnicima FBI-a koji su na udaru.

“Nasilje i prijetnje protiv policije, uključujući FBI, opasni su i trebali bi duboko zabrinjavati sve Amerikance”, rekao je Wray u prošlosedmičnoj izjavi.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare