Sport

Vaha Halilhodžić dao izjavu koja je potresla BiH: Mnogima se ovo neće svidjeti

Legendarni bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić je u razgovoru za Al Jazeeru govorio o evropskom putu bh. klubova.

Istakao je da je potrebno da se finansijska situacija u BiH stabilizuje kako bi se ostvarili što bolji evropski rezultati.

“Nažalost, sva tri kluba su ispala, a Borac će nastaviti takmičenje u Konferencijskoj ligi. Velež je jedini ispunio plan prolazom u drugo kolo kvalifikacija. Godinama bh. klubovi nemaju uspjeha u evropskim kupovima. Potrebno je da se finansijska situacija u njima stabilizuje, no čim jedan igrač odigra dobru sezonu, već sutra je prodat. Teško je stvoriti kontinuitet u uspjesima kada svake godine najbolji igrači odlaze iz bh. ekipa”, rekao je Halilhodžić, te dodao:

PROČITAJTE  Gotovo je: Klub saopćio tužnu vijest - Messi napušta Barcelonu

“Nije lako naći zamjenu za takve igrače koji mogu adekvatno odgovoriti zahtjevima u Evropi. Nedostaje stabilnost jer za stvaranje kvalitetnog tima za Evropu treba olimpijski ciklus od četiri godine. Na bh. području ne postoji nijedan ekonomski jak klub da zadovolji apetite fudbalera koji traže veće plate u ugovorima.”

Na pitanje može li se BiH plasirati na Mundijal u Kataru 2022., Vaha odgovara:

“BiH ima težak posao u jakoj grupi. Skoro je nemoguće nas i uspoređivati sa Francuskom, iako postoji želja i volja. BiH je potreban jedan podvig, pobjeda nad favoritom. Danas su sve prosječne ekipe manje-više dobro defanzivno organizovane, a onda u kontranapadima i prekidima uvijek možeš iznenaditi favorita, koji te zna potcijeniti i pada mu koncentracija. Šanse postoje, treba vjerovati u njih i raditi na samopouzdanju.”

PROČITAJTE  Željo i Čelik dužni po četiri miliona KM!

Po njemu, Hrvatska, Srbija i Slovenija imaju najviše šanse za plasman.

“Hrvatska, Srbija i Slovenija imaju kvalitet da prođu dalje. Vidjeli smo i kako je Sjeverna Makedonija prošla na Euro. Nadam se da BiH može doći u šansu da se u baražu bori za SP, koji je najveća smotra fudbala. Važno je raditi na terenu, ali i van njega da se stvori ambijent za takav podvig.”Povezani postovi: