Sport

Vaha o odlasku u Dinamo: Hahaha, kao da slušam Zdravka kada mu bomboni ispadaju iz usta

“Silno bih želio da se vrati Vahid Halilhodžić! On je jako dobro sarađivao sa Zoranom, cijeni naš klub, ima jako puno prijatelja u Dinamu, ali ne znam koliko je to realno jer kao izbornik Maroka godišnje zarađuje veliko bogatstvo, između dva i tri miliona eura”, požalio se Zdravko Mamić u intervjuu za Sportske novosti nakon što je njemu i bratu Zoranu propao pokušaj da za trenera obiteljskog kluba dovedu Matjaža Keka, piše Index.hr.

Braća su u problemu nakon što su dali otkaz Nenadu Bjelici, potrošili Igora Jovićevića, a Kek odlučio ostati izbornik Slovenije. Kvalifikacije za Ligu prvaka su iza ugla, a Dinamo nema rezultate ni trenera. Hrvatski naslov odavno je osiguran, ali momčad je raspuštena, bez igre i autoriteta.

Zato Mamići očajnički traže trenera, a Zdravko u egzilu u BiH mašta o Niki Kovaču i Vahidu Halilhodžiću, jako skupim trenerima porijeklom iz te države, koje je već jednom tjerao, prvog iz reprezentacije Hrvatske 2013., a drugog iz Dinama 2011.

Mamić stariji u Međugorje je pobjegao nakon što je u ljeto 2018. nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašen krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miliona kuna te osuđen na šest i pol godina zatvora.

Od tamo i dalje vlada klubom, pa se tako maksimalno angažirao oko otkaza Bjelici i dovođenja Keka. U prvom je uspio, u drugom nije, pa na spomen Tomića, Bišćana, Oreščanina, hvaljenih trenera mlade garde odgovara da ga zanimaju samo teškaši kalibra Nike i Vahe. Zato su novinari Indexa nazvali potonjeg, kojeg navijači Dinama i gotovo deset godina nakon prisilnog odlaska iz Dinama hvale kao jedinog uz Bjelicu s kojim je Dinamo.

Intervju prenosimo u cijelosti:

Zdravko Mamić fantazira da se vratite u Dinamo. Nahvalio Vas je da ste jedan od samo dva teškaša koje može zamisliti na klupi kluba i da ste i dalje obožavani u klubu u kojem ste ostavili ogroman trag?

Hahaha, kao da slušam Zdravka kada mu bomboni ispadaju iz usta. Lijepo je čuti da o meni govori tako biranim riječima, ali upravo vam se javljam iz Maroka, gdje sam već godinu dana izbornik reprezentacije s kojom planiram na Afričku kup nacija iduće te SP 2022. godine.

Tako bi nastavili strašan niz. Plasmani na četiri uzastopna SP-a sa četiri različite reprezentacije?

Potpuno sam posvećen tome da mi Maroko, nakon Obale Bjelokosti, Alžira i Japana, bude četvrta reprezentacija koju ću odvesti na SP. To bi bio divan pothvat i sada ni Dinamo ni neki drugi aranžman ne dolazi u obzir. Meni je u Dinamu bilo jako lijepo, ali posebno sam vezan i za Maroko, ovo je zemlja u kojoj sam ostvario svoj prvi trenerski uspjeh, osvajanje afričke Lige prvaka s Casablancom ‘97. i ne mogu je napustiti.

Možete li onda preporučiti Mamićima nekog drugog trenera?

Dinamo je najveći klub na prostorima bivše države. Zato mora dovesti trenera s iskustvom, karakterom i kompetencijom, te internacionalnom težinom i uspjesima, kako bi mogao podići izvanredno kvalitetne igrače koji su definitivno pali. Na hrvatskom tržištu nema trenera koji zadovoljava navedene kriterije.

Osim svega navedenog, trener Dinama mora se znati nositi i sa specifičnim pritiskom, kao što ste i sami osjetili?

U Dinamu sporedne stvari destabiliziraju situaciju u svlačionici. Uz svo uvažavanje autoriteta gazde kluba, ja nisam dopustio da mi se iko miješa u svlačionicu te da u njoj remeti moj autoritet.

To je dakle onaj karakter koji ste naveli kao nužnu kvalitetu koju mora imati Dinamov trener, ali kako nam pokazuje Vaš i primjer Nenada Bjelice, kičma u klubu Mamićevih nije baš na cijeni?

Imati karakter i kičmu je jedini način da uspiješ ako si trener velikog kluba, a Dinamo to jest. Čuo sam što je Mamić radio drugim trenerima prije i poslije mene, ali meni je samo jednom ušao u svlačionicu. To je bilo nakon zadnje utakmice u sezoni, kada smo bili prvaci sa 17 bodova prednosti ispred Hajduka. Ja preko toga nisam mogao preći i otišao sam iz Dinama.

Dobro, ali Zdravko Mamić je pričao kako ste vi divno sarađivali, razgovarali i konzultirali se o svemu. Teško je zamisliti da Vam pri tome ne bi nešto naložio?

Razgovor s gazdom je neophodan, ali zna se ko je glavni u svlačionici.

Usprkos ružnom rastanku i vi i Mamići desetljeće nakon toga ponavljate ‘pamtim samo sretne dane’ kada je u pitanju vaš kratki, ali vladajućoj braći i navijačima Dinama slatki boravak u klubu?

Meni je u Dinamu bilo izvanredno. U klubu sam proveo deset divnih mjeseci i često se čujem s mnogim ljudima koje sam upoznao za to vrijeme i od kojih su neki još uvijek u klubu. Znam da me Zdravko jako cijeni. Uvijek je govorio kako do mene u Dinamu nikada nije vidio trenera koji na stadion dođe ujutro i s njega ode navečer i koji je tako posvećen poslu i klubu.

Vi ste iz Hercegovine, a Vaš nekadašnji “patron”, kako ste zvali Zdravka Mamića dok ste bili u Dinamu, već je dvije godine u bijegu upravo u Hercegovini. Čujete li se s njim ili možda vidite kada navratite u zavičaj?

Bio sam dobar sa Zdravkom, ali sam još bolji sa Zoranom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare