Sport

Vakcina ili ne – Đoković ima pet dana da odluči. Vakcinacija uvjet za Australian Open

Kada je nova teniska sezona u pitanju i prvi grand slam, Australian Open, o samom sportu se mnogo manje govori, dok je u prvom planu jedna tema – vakcinacija učesnika.

Naime, u posljednje vrijeme se spekuliše da bi jedan dio tenisera, prije svih, Novak Đoković, mogao da ostane bez učešća na turniru u Melburnu, ukoliko se ne imunizuje protiv koronavirusa.

Đoković nikada nije krio da mu je ovo jedan od omiljenih turnira, ali signali koje dobija, nisu onakvi kakvim se nadao. Poslkednje informacije iz Melburna su da će svi oni koji žele da nastupe na Australian Openu morati da prvu dozu vakcine prime najkasnije do 15. oktobra, piše “Sportskeeda”, a prenosi “Ubitennis”.

Jedan od onih za koje i dalje nema potvrde da je primio cepivo, jeste prvi reket svijeta, mada su pojedini američki mediji iznijeli fotografije, koje dokazuju suprotno. Đokoviću je stigla jasna poruka i od prvog čovjeka australske savezne države Virdžinija, Daniela Andrewsa, koji je istakao da se neće odustati od stava je vakcinacija jedino oružje u borbi protiv virusa.

“Grand slam titule vas neće zaštititi. Jedina titula koja će vam pružiti zaštitu jeste dokaz o prvoj i drugoj dozi vakcine”, poručio je Andrews, uz napomenu da je rok za prvu dozu 15. oktobar.

PROČITAJTE  Pojavio se novi dokaz da Đoković neće igrati Australian Open?

Iako dobar dio igrača iz sjvetskog vrha nije primio vakcinu, ovo je bila direktna poruka Novaku. Iako su postojala nagađanja da bi turnir mogao da se zbog toga preseli iz Melburna, djeluje da, kada je vakcinacija u punom jeku i kada je poznato da je australski političar beskompromisan u borbi protiv pandemije, malo je vjerovatno da će učiniti bilo kakve ustupke. U tom slučaju, situacija je sljedeća. Svi teniseri koji nisu do sada to učinili, će morati da prvu dozu prime do 15. oktobra, a drugu najkasnije do 26. novembra kako bi bili u mogućnosti da odu u Melburn. Pred Novakom su dani odluke, tokom kojih će morati da presiječe, da li napada svoju 10. titulu na ovom turniru, odnosno 21. Grand slam u karijeri, ukoliko se situacija ne promijeni, mada ima naznaka da bi i tako nešto moglo da se desi.

Ukoliko ne pristane na vakcinaciju, Novak bi možda mogao da dobije priliku da nastupi u Australiji, ali pod mnogo težim uslovima.

PROČITAJTE  Stevanović je hit, a agent mu je brat bh. legende: Isti je kao kad sam ga odveo u Sevillu

Što se Đokovića tiče, on se povodom ove teme nije previše oglašavao, samo je krajem augusta dao izjavu, koja je tada, također imala snažan odjek u javnosti.

“Šest mjeseci izostanka sa turnira prethodne godine nije bilo lako ni za koga od nas. Takođre, nije bilo lako ni živjeti u takvim okolnostima. Ljudi širom svijeta su bili u velikim problemima. Nisam u poziciji da govorim o tome jer nisam ekspert, ne mogu da debatujem o razlozima zašto stadioni ne mogu da budu puni i da li će vakcine pomoći ili ne oko tog problema. Smatram da bi to trebalo da bude lična odluka – da li ćete se vakcinisati ili nećete. Nadam se da će tako i ostati. To je opcija koju ja podržavam”, rekao je Đoković.

Inače, Australian Open bi trebalo da počne 17. januara, dok će kvalifkacije krenuti mjesec dana ranije. Titule na ovom turniru brane, Naomi Osaka u ženskoj, odnosno Novak Đoković u konkurenciji muškaraca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare