Politika

Vakcinisat ćemo se zadnji u Evropi. Distribuciju u BiH će raditi UNICEF za 2 miliona KM

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje i susjedstvo održao je danas online sastanak s predstavnicima zemalja zapdnog Balkana.

Glavna tema bila je distribucija vakcina za koronavirus.

Varhelyi je o tome obavijestio na svom zavničnom twitter nalogu.

“Dobar koordinacijski razgvor s ministrima zemalja zapadnog Balkana o krizi COVID19. Radimo na tome da osiguramo da COVID19 vakcine budu pravovremeno dostupna zemljama zapadnog Balkana, budući da počinju biti raspoređivana u EU”, napisao je Varhelyi.

U EU raspoređivanje vakcina kreće već oko božića, nakon čega kreće i vakcinacija prvo medicinskog kadra i najugroženijih. To znači da će se stanovnici zemalja zapadnog Balkana vakcinisati među zadnjima u Evropi.

Međutim, kako nam je potvrđeno, za zemlje zapadnog Balkana vakcina će biti dostupna tek na proljeće, vjerovatno u maju mjesecu. Tome su se pojedine države pobunile, a prema srbijanskim medijima, najglasniji su bili predstavnici Srbije i Albanije.

Da će nam vakcina stići tek na proljeće potvrdio je za Raport i zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić.

Ilić: Bilo bi dobro da dođe što prije

“Pa tako je dogovor. Realno i ne može prije. Možda mart ili april, ali vidjet ćemo. Bilo bi dobro naravno da dođe što prije. Mi ćemo pred novu godinu izdvojiti novac za distribuciju, što je veliki poduhvat”, rekao nam je Ilić.

On je za Raport otkrio da će UNICEF raditi distribuciju za BiH.

“Oni su se ponudili i to ćemo mi platiti 2 miliona KM. Ogroman je to posao”, naveo je Ilić za Raport.Povezani postovi: