Sport

Van Gaalu stigao žestok odgovor iz Katara: “Nećemo se izvinjavati što želimo važnu poziciju u svjetskom nogometu”

Generalni sekretar Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva 2022. odgovorio je na ono što je nazvao “bezobraznom izjavom” Louisa van Gaala u kojoj je nizozemski selektor rekao da je “smiješno” imati Katar za domaćina SP-a.

Van Gaal je sugerirao da su jedini razlozi za održavanje ovog velikog događaja u bliskoistočnoj zemlji “novac” i “komercijalni interesi”.

No, Ali Hassan Al-Thawadi mu je odgovorio da arapski svijet “zaslužuje” priliku i da se neće “izvinjavati” za to, prenosi BBC.

Turnir u Kataru počinje 21. novembra, a finale je 18. decembra u Dohi. Svjetsko prvenstvo je pomjereno na zimu zbog ekstremne vrućine tokom ljeta i praćeno je kontroverzama.

Prošle je godine Amnesty International objavio izvještaj u kojem optužuje ovu zemlju da ne provodi vlastite zakone osmišljene za poboljšanje uvjeta za radnike migrante.

Vlada Katara rekla je da “odbacuje” tvrdnju Amnestyja. Kampanja za ravnopravnost Kick It Out najavila je formiranje radne grupe koja će se baviti pitanjima inkluzivnosti u Kataru, gdje je homoseksualnost nezakonita.

“Sada svi znaju da mi je to smiješno. Smiješno je da ćemo igrati u zemlji, kako to kaže FIFA, da tamo razvijamo nogomet. A kako to rade? Organiziranjem turnira.

Ali to nema veze, riječ je o novcu, komercijalnim interesima”, rekao je Van Gaal, čija je selekcija izborila nastup na šampionatu.

Al-Thawadi mu je odgovorio izjavom za BeIN Sports.

“Za osobu koja već dugi niz godina razumije snagu nogometa, smiješno je da može dati takvu izjavu. Siguran sam da nije proveo puno vremena razmišljajući šta nogomet znači ne samo za Katar nego i za arapski svijet.

Mislim da nije smiješna ideja da je arapska nacija domaćin Svjetskog prvenstva. Vrijeme je da arapski svijet i Bliski istok zauzmu stav unutar globalne nogometne zajednice i da budu prepoznati kao takvi. Strast koju imamo je bez premca.

Naša sposobnost da kao država ugostimo velike događaje je bez premca. Veoma smo naporno radili da bismo došli do ove faze i mislim da se zbog toga nećemo izvinjavati”, rekao je Al-Thawadi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare