Svijet

Vanredni samit NATO-a: Zelenskij će ponovo tražiti zonu zabrane letova

 Lideri 30 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sastaće se sutra u Briselu kako bi razgovarali o situaciji nastaloj nakon ruskog napada na Ukrajinu i dugoročnom stavu NATO-a u istočnoj Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Samit će se održati u sjedištu NATO-a, očekuje se da se liderima obrati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji će, shodno najavama, zatražiti proglašenje zone zabrane letova u Ukrajini nabavkom sistema protuzračne odbrane.

Bit će to vanredni samit, a najavio ga je prije dvije sedmice generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Razgovaraćemo o posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, našoj snažnoj podršci Ukrajini i daljem jačanju odbrane NATO-a u suočavanju s novom realnošću naše sigurnosti“, rekao je Stoltenberg.

NATO je u novembru prošle godine počeo povećavati vojno prisustvu na istoku Evrope, što je bio odgovor na gomilanje ruske vojske na granicama Ukrajine. Taj proces jačanja prisustva NATO-a dodatno je intenziviran nakon 24. februara i početka ruskog napada na Ukrajinu.

Borbene jedinice NATO-a raspoređene su u baltičkim zemljama, kao i u Rumuniji u kojoj do sada nisu bile.

Prema informacijama koje je Stoltenberg dao prije dvije sedmice, u okviru mjera poduzetih protiv Rusije, 130 mlaznjaka NATO-a u visokoj je pripravnosti, 200 brodova od krajnjeg sjevera do Mediterana i hiljade dodatnih vojnika nalaze se u i blizu istočne Evrope.

NATO je prvi put u svojoj istoriji mobilisao i Snage za brzo reagovanje.

Ministri odbrana članica NATO-a održali su 16. marta vanredni sastanak koji je bio svojevrsna priprema sutrašnjeg samita lidera, među kojim će biti i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Joe Biden.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare