Foto: Ilustracija
Svijet

Vapaj ljekara iz Mariupolja: U podrumu smo, užasno puca. Drže nas kao taoce, ne možemo izaći

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov objavio je da su ruske trupe uzele osoblje i pacijente mariupoljske bolnice kao taoce, javlja dopisnik BBC-ja iz Lavova Hugo Bachega.

“Dobili smo informaciju da je ruska vojska zauzela našu najveću bolnicu… i da naše pacijente i ljekare koriste kao taoce”, rekao je.

“Možemo potvrditi ovu informaciju, a to je potvrdio i guverner Donjecke regije. Dobili smo informaciju da se ondje nalazi 400 ljudi”, rekao je.

“Ruski okupatori u Mariupolju uzeli su doktore i pacijente za taoce”, objavio je na Facebooku načelnik Oblasne vojne uprave Donjeck Pavlo Kirilenko.

On je rekao da mu je jedan od zaposlenih u bolnici prenio ovu vijest. Ovo je njegov citat:

„Nemoguće je izaći iz bolnice. Pucanje jako, sjedenje u podrumu. Automobili ne mogu dva dana da dođu do bolnice. Gori po višespratnicama… Rusi su do bolnice protjerali 400 ljudi iz susjednih kuća. Nemoguće je izaći.”

Riječ je o regionalnoj bolnici intenzivne njege Mariupolj.

“Neki dan su ruski okupatori praktično uništili bolnicu, u velikom bombardovanju uništene su peći. Ali osoblje i pacijenti su nastavili da borave u podrumu – rade i liječe se. Ruskim neljudima malo je razaranja pa su sad uzeli taoce”, napisao je Kirilenko.

On je od međunarodnih organizacija za ljudska prava zatražio da reagiraju na ova opasna kršenja normi i ratnih običaja, na ove eklatantne zločine protiv čovječnosti.

“Rusiju i svakog njenog građanina koji je umiješan u zločine u Ukrajini treba kazniti!”, poručio je Kirilenko uz priloženu fotografiju bolnice u Mariupolju pored koje je napisao: Ovakva je bila regionalna bolnica dok u nju nije došao ruski Mir.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare