Svijet

Varšava i Kijev bruje o mogućem megaskandalu: Je li Orban dobio nemoralnu ponudu od Putina?

Ukrajinsko-mađarski odnosi već mjesecima su loši, a sada su pali na najniže mogući nivo. Jer Ukrajina i službeno smatra da je Vladimir Putin dojavio Viktoru Orbanu kako sprema napad na Ukrajince, pa čak i da je Mađarima ponudio ukrajinsko Zakarpatje, a ovaj je o tome šutio.

“Vladimir Putin unaprijed je rekao mađarskom vodstvu da Rusi napadaju Ukrajinu, mađarska vlada želi dobiti teritorije od Ukrajine”, rekao je Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti i odbrane (BVT), u televizijskom intervjuu. Danilov nije stao na ovoj optužbi:

“Mađarska se otvoreno obvezuje na saradnju s Rusijom. Štoviše, Putin je unaprijed upozorio da će napasti našu zemlju. Iz nekog razloga mislili su da bi mogli dobiti dio naše zemlje. Ovo se nikada neće dogoditi. Vidjet ćemo posljedice za tu zemlju nakon rata”, dodao je Danilov, prenosi Jutarnji.

Ovo nije prvi put da se ova tema spominje jer je bivši potpredsjednik poljske vlade Roman Giertych u martu sugerirao da Putin ima tajni plan, kojim je pokušao uvući Orbana, pa čak i Poljake u rat protiv Ukrajine, i obećao Zakarpatje Orbanu za pomoć. Iako za ovu nisu izneseni nikakvi dokazi, Orban se voli pozivati na mađarsku historiju (znano je da u svojem uredu ima kartu Velike Mađarske), a Ugarska i Mađarska su vladali dijelovima Zakarpatja od 11. stoljeća pa do 1918. godine. Napokon, u tim krajevima i danas Mađari čine 12 posto lokalnog stanovništva.

Nije dugo trebalo čekati odgovor iz Budimpešte. Državni sekretar za vanjske poslove Tamás Menczer odgovorio je putem Facebooka, i to ne pretjerano diplomatskim rječnikom:

“Naša odluka je jasna: nećemo isporučivati ​​oružje ratu u Ukrajini. Mađarski je narod o tom pitanju sasvim jasno odlučio 3. aprila. Razumijemo da ukrajinska vlada nije zadovoljna ovom odlukom, ali nju nećemo mijenjati čak i ako se svakim danom izmišlja sve više grubih laži i gluposti”, uzvratio je Menczer, podsjetivši da je 3. aprila Orban uvjerljivo dobio izbore jer je u kampanji obećavao kako neće ulaziti u sukob s Rusima, nego će i dalje sarađivati.

Uostalom, ako se analiziraju vijesti koje su se čule u vrijeme ruske invazije na Ukrajine, postaje jasno da su Mađari nešto mutili, i to vjerovatno u dosluhu s Kremljem. Tako je 1. februara objavljeno da je Mađarska blokirala pristupanje Ukrajine Kooperativnom centru za cyber obranu NATO-a (CCDCOE), zbog čega je mađarska parlamentarka EU Katalin Cseh na svom Twitter profilu napisala “Sada imamo prilično dobru ideju zašto je Putin pozvao Orbana na pet sati. Blokiranje pomoći NATO-a u cyber obrani Ukrajini usred ruskih napada užasan je napad na evropsku sigurnost. Putinov trojanski konj u akciji.”

Mađarska je bila prisiljena otkazati i sastanak ministara obrane V4, koji je krajem ožujka bio zakazan u Budimpešti, jer su Poljaci, Česi i Slovaci snažno kritizirali Orbanovu proputinovsku politiku. Sa sastanka u Budimpešti povukle su se i Češka i Poljska, a češka ministrica odbrane Jana Černochová bez uvijanja je rekla: “Uvijek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je jeftina ruska nafta sada mađarskim političarima važnija od ukrajinske krvi.” Andrzej Duda, poljski predsjednik, upozorio je da je teško razumjeti Orbanov stav o Ukrajini. Iako je Mađarska članica Sjevernoatlantskog saveza, već početkom marta Orban je relativizirao Putinovu agresiju i na pitanje što je dovelo do rata, iznio stav da se nalazimo u unakrsnoj vatri velikih geopolitičkih igrača.

“NATO se stalno širi prema istoku, a Rusiji se to sve manje sviđa. Rusi su postavili dva zahtjeva: da Ukrajina proglasi neutralnost i da NATO ne primi Ukrajinu. Rusi nisu dobili ova sigurnosna jamstva pa su ih odlučili dobiti u ratu. To je geopolitički značaj ovog rata. Rusi preuređuju sigurnosnu kartu kontinenta. Njihova vizija sigurnosne politike je da Rusija mora biti okružena neutralnom zonom kako bi se osjećali sigurno”, izjavio je u intervjuu za mađarski časopis Mandiner. U spomenutom razgovoru eksplicitno je odbacio i ideje za prekid uvoza ruskih energenata, uz argument da bi se u tom slučaju režijski troškovi u Mađarskoj utrostručili u jednom mjesecu, pa zaključio kako “neće mađarske porodice plaćati cijenu rata”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare