Svijet

Vatrogasci 3 sata spašavali tipa koji je zapeo na visokoj peći u muzeju u Njemačkoj

Vatrogasci njemačkog grada Hattingena u noći na subotu su tri sata proveli nastojeći spasiti mlađeg muškarca s visine od 45 metara iz visoke peći tehničkog muzeja Henrichshütte u gradu Hattingenu koji je nekad bio industrijsko postrojenje. 

Muškarcu, za kojeg se ne zna zbog čega se uopće usred noći uspinjao na visoku peć muzeja, za vrijeme penjanja noga je ostala ukliještena, a u spašavanju je sudjelovalo 45 vatrogasaca i spasilaca. 

Imao je sreće jer ga je uočio slučajni prolaznik.

Mediji u izvještaju navode da je mlađem muškarcu, koji se oko ponoći popeo na visoku peć, tokom uspinjanja noga zapela između vanjskog parapeta i cijevi te ostala ukliještena, pa je ostao zarobljen na visini od 45 metara i temperaturi od 7 Celzijevih stepeni.

Vatrogasci su nakon tri sata uz pomoć električne opreme za rezanje metala uspjeli ukloniti dio parapeta električnim rezačem i osloboditi ozlijeđenu muškarčevu nogu te ga potom spustiti na zemljo. 

Izvijestili su da je zadobio lakšu ozljedu noge te da je, nakon što je spušten na tlo, prevezen u specijalnu kliniku u Bochumu.

Iz vatrogasne stanice su kazali da će uprava muzeja morati provjeriti je li i uz koja je ograničenja visoka peć dostupna posjetiocima.