Ekonomija

Važile su kao otporne na inflaciju: Zašto je došlo do sloma virtuelnih valuta i koliko bi dugo mogla trajati ‘kriptozima’

Rastuća inflacija, nestabilno tržište dionica, rast kamatnih stopa i strah od recesije utjecali su na urušavanje kriptovaluta ove sedmice, što je pokrenulo veliku rasprodaju i manju naklonost prema rizičnoj imovini, uz nestanak profita od investicija u digitalna dobra. Gubici su ogromni, a tržišna kapitalizacija cijelog tržišta pala je za hiljadu milijardi dolara i u stalnom je padu od početka godine
Milijarde dolara vrijednosti izbrisane su s tržišta kriptovaluta u posljednjih mjesec dana, potaknute rasprodajom dionica i kolapsom algoritamskog stablecoina terraUSD i povezanog tokena luna.

Pad dioničkog tržišta

U ponedjeljak su uslijed kriptokolapsa vodeće kriptovalute dosegnule najnižu tačku u više od godinu dana – bitcoin je pao s 49.000 na manje od 23.000 dolara (najnižinivo vrijednosti od decembra 2020. godine), a ethereum s 3.500 na manje od 1.200 dolara. Dvocifreni pad bilježe sve ostale kriptovalute. Ako se ekonomski uvjeti ne poboljšaju, mogle bi još pasti te teže prognoze navode da bi bitcoin mogao doći i na ispod 19.500 dolara, a sve kreće prema ‘medvjeđem tržištu’, suprotnom od ‘bikovskog’, s manje trgovanja i niskom razinom povjerenja u kriptovalute.

Duži periodi nepovoljnih makroekonomskih uvjeta doveli su do ‘kriptozime’, čiji su obrisi postali jasniji početkom maja, kada je tržište pratilo pad dioničkog tržišta. Tada je postalo jasnije da će cijene ostati niske duži period, kao što je to bio slučaj između početka 2018. i sredine 2020. godine.

Na tržištu kriptovaluta događa se ‘juriš na banke’ jer ljudi žele povući svoje depozite u kritpovalutama, a kriptomjenjačnice i berze ne mogu sve odmah isplatiti, zbog čega su brojne transakcije zaustavljene, a ulagači ostali bez novca – našavši se pred zidom.

Velik udarac za kriptotržište bila je vijest da je jedna od najvećih platformi za zajmove na kriptotržištu Celsius blokirala u ponedjeljak sve isplate, zamjene i prijenose između računa zbog ‘ekstremnih uvjeta na tržištu i zaglavljenih transakcija’, točnije nakon velikog pada cijena bitcoina i ethereuma te ostalih kriptovaluta.

Slično je reagirao i Binance, platforma za trgovinu kriptovalutama, te je blokirala sve isplate bitcoina. Oni koji su položili valutu na račune u mjenjačnici sada ne mogu podignuti svoju imovinu. Binance tvrdi da je riječ o tehničkim problemima i da to ne rade namjerno, kao u slučaju Celsiusa, jer trenutno ne mogu procesuirati toliki broj transakcija. Firma BlockFi je pak objavila da otpušta 20 posto svoje radne snage ‘zbog izazovnog tržišnog okruženja’.

Analitičari se ne nadaju skorašnjem oporavku, a sve su oči uprte u američke centralne banke jer trebaju donijeti odluku o novom povećanju kamatnih stopa kojima bi kontrolirale rast cijena.

Iza ulagača u kriptovalute nekoliko je teških dana, a povjerenje u kriptotržište, koje je primilo velik udarac, poljuljano je. Stručnjaci tvrde da je kriptokolaps kojem su svjedočili u ponedjeljak novi znak nesklonosti rizicima na tržištima jer se ulagači okreću sigurnijim sistemima usljed rastuće inflacije i straha od recesije, tim više što su kriptovalute uživale glas kao ‘otporne na inflaciju’.

Ranjivije nego što se mislilo

Međutim situacija je drugačija, a kriptovalute su pokazale da su ipak ranjive i daleko od svemoćnih. Nedavni pad tržišta pokazao je dokle ulagači mogu ići po pitanju rizika, tvrde stručnjaci koji, doduše, od početka preporučuju ljudima da ulože onoliko koliko su spremni izgubiti te da ne ulaze na kriptotržište ako imaju dugova, kao i da unaprijed osiguraju fond za hitne slučajeve i naprave mirovinski plan.

Sljedećih nekoliko dana bit će test za digitalnu imovinu – ako se najavi brži tempo zaoštravanja monetarne politike i agresivnijeg povećanja kamatnih stopa – jer trenutno ekstremni tržišni uvjeti i politike federalnih jedinica pogoršavaju posljedice. S druge strane, entuzijasti na aktualnu situaciju gledaju kao na dobrodošlu korekciju jer je tržište kriptovaluta, kako smatraju, postalo ‘malo iracionalno i nepromišljeno’ pa na događaje poput trenutnog urušavanja gledaju s pozitivne strane, dodajući da to ‘miče’ ulagače koji su na njemu iz pogrešnih razloga.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare