Svijet

Važni razgovori u Norveškoj. Šta žele talibani od Evrope i Amerike?

Delegacija talibana razgovarala je o najnovijoj situaciji u Afganistanu sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i zemalja Evropske unije (EU) u Oslu, glavnom gradu Norveške, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdul Kahhar Belhi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova talibanske privremene vlade, potvrdio je da je delegacija koju je predvodio zamjenik ministra vanjskih poslova Emirhan Muttaki razgovarala o najnovijoj situaciji u Afganistanu tokom sastanka s predstavnicima SAD-a i zemljama EU u Oslu.

Belhi je naveo da su tokom sastanka na dnevnom redu bila ekonomska pitanja, humanitarna pomoć, sigurnost, aktivnosti centralne banke i zdravstvena situacija u Afganistanu, te da se razgovori nastavljaju.

Bivši predsjednik Afganistana Hamid Karzai je rekao da su pregovori u Oslu važni za rješavanje aktuelnih političkih problema u državi.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Norveške navodi se da su predstavnici talibana pozvani u Oslo od 23. do 25. januara.

Navedeno je da će delegacija talibana u Norveškoj razgovarati sa predstavnicima norveške vlade, pojedinih zemalja saveznica, kao i predstavnicima nevladinih organizacija.

U saopćenju od 21. januara, norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt, izražavajući zabrinutost zbog humanitarne krize u Afganistanu, opisala je nedavne događaje u toj zemlji kao “humanitarnu katastrofu velikih razmjera koja pogađa milione ljudi”.

Huitfeldt je navela da razgovori o kojima je riječ “ne legitimiraju niti priznaju talibane, ali moraju razgovarati s onima koji stvarno vladaju zemljom”.

Dodala je da ne mogu dozvoliti da politička situacija produbi krizu i dovede do humanitarne katastrofe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare