Kajganić, Kajmaković i Lagumdžija: Pred Tužilaštvom BiH sad su ključni izazovi
Kriminal

Već najmanje pet mjeseci postoje dokazi o kriminalu Diane Kajmaković. Zašto je pravosuđe traljavo?

Nekada vrlo moćna tužiteljica Diana Kajmaković završila je na crnoj listi SAD zbog ‘drske korupcije’, a sad je glavno pitanje kako će reagirati pravosudni sistem.

Kajmaković je, kako je to navedeno u objavi State Departmenta i Ministarstva finansija SAD, pomagala kriminalcima, zataškavala istrage i prodavala dokaze, a sve je dokumentirano kroz raspakovane prepiske putem Sky aplikacije.

Naravno glavno pitanje je šta sad?

Sudeći prema svemu što se dešavalo pravosudni sistem je već odavno trebao završiti sa slučajem Diana Kajmaković, a velika je misterija zašto nije. Izjave koje su davali čelnici pravosuđa nisu posljednjih mjeseci uljevali nadu da će se predmet uspiješno riješiti, čak su neki navodili da se to može kroz razgovor raščistiti.

No, krenimo redom.

Raport je 30. maja prvi objavio da se Kajmakovićka spominje u prepiskama kriminalaca preko Sky aplikacije, a Tužilaštvo BiH je te podatke imalo i prije naše objave.

U trenutku kada Raport objavljuje informaciju, Kajmakovićka je već sklonjena iz tima tužilaca koji su obrađivali predmete vezane za Sky aplikaciju, a nekoliko dana poslije oduzeti su joj i telefoni.

Ona odlukom vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Milanka Kajganića biva prebačena u Odjel za ratne zločine kako ne bi imala dodira sa predmetima koji se tiču organizirano kriminala.

No, Kajmaković ostaje u utrci za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Ona je bila jedan od tri favorita za ovu poziciju, a iako su svi smatrali da je sama sebe izbacila iz utkre ona nije povlačila kandidaturu.

Zanimljivo je da ni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija u tome nije vidio ništa sporno.

On je 7. septembra za Raport izjavio da protiv Kajmaković nije još donesena naredba o provođenju istrage te da su u toku predistražne radnje.

Ono što je skandaloznije, Lagumdžija je tad kazao da će ‘kroz razgovor probati raščistiti tu stvar’.

No, već tad je Kajganić imao jasne informacije o tome kakvog su sadržaja sporne prepiske odnosno u kakvom se kontekstu spominje Kajmaković. Nije ništa poduzeto.

Dakle, od 30. maja do danas nije ništa urađeno da se istraga intenzivira, pokrene i da Kajmakovićka odgovara za nešto što, prema dokazima koji postoje, očiti kriminal.

Posebno je problematično to što vrh pravosuđa ni nakon što je Kajmaković završila na crnoj listi SAD ne uljeva nadu da će se nešto konkretno uraditi.

Kajganić je samo kazao da je ‘već formiran predmet’ što je činjenica već četiri mjeseca, dok je Lagumdžija kazao da ne mogu ništa bez Tužilaštva BiH, a poseban naglasak je stavio na Ured disciplinskog tužitelja koji se uopće nije oglasio o ovom slučaju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Jasa Bosna
Jasa Bosna
4 mjeseci

Ne nije traljavo ,to je greška nego je kriminalno ,korumpirano itd.