Svijet

‘Već smo dali dovoljno vojnika’: Kadirov odbio mobilizaciju u Čečeniji pa zaprijetio

Ramzan Kadirov, vjerni Putinov saveznik, kazao je da u Čečeniji neće biti mobilizacije. Kako je rekao gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, Čečenija je “prebacila plan za 254 posto”.

“Taj plan u Čečenskoj Republici preispunjen je za 254 posto. Takvi pokazatelji postignuti su ranije formiranjem novih jedinica Ministarstva obrane Ruske Federacije. Svi kandidati za službu prošli su kroz Vojni komesarijat. Taj smo mehanizam razradili od samog početka, i prije objave djelomične mobilizacije”, rekao je Kadirov.

Rekao je da je u rat u Ukrajini dosad otišlo 20.000 Čečena te da je Čečenija i više nego ispunila sve planove.

“Osim toga, Čečenija ima rezervu od hiljadu dobrovoljaca koji će, ako bude potrebno, moći ući u redove branitelja domovine”, rekao je.

U Groznom, glavnom gradu Čečenije, prije dva dana održan je manji protest protiv mobilizacije. Kadirov je zaprijetio svima koji budu izašli na ulice. No, dodao je da čečenske majke i žene mogu ostati mirne, misleći pritom da ne će biti mobilizacije njihovih članova porodica.

“Stoga pozivam stanovništvo Čečenske Republike, posebno naše voljene i poštovane majke, da ostanu mirni”, kazao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare