Kultura

Večeras na Sarajevofestu ‘Dejtonski nesporazum’ sa Draganom Markovinom

Večeras od 20 sati na Sarajevofestu – Umjetnost i politika, koji možete pratiti online, na programu je “Dejtonski nesporazum” – podkast Dragana Markovine sa politolozima Seadom Turčalom, Goranom Markovićem i Dejanom Jovićem.

Bosna i Hercegovina je dočekala 25. godišnjicu Daytonskog sporazuma kao izrazito nefunkcionalna zemlja, s lošim društvenim odnosima, nepostojanjem kritičke javnosti, nemogućnošću uspostavljanja građanskog društva, sve prisutnijom sviješću da je takvo stanje neodrživo te očitim nastojanjem nacionalnih vođa da ne postignu dogovor o njegovoj promjeni i nepostojanjem konzistentne međunarodne politike prema Bosni i Hercegovini. Je li moguće izaći iz tog statusa quo i postići novi dogovor o budućnosti zemlje ili je stanje nepromjenjivo te na koji način se prema BiH odnose Srbija i Hrvatska?

Sat ranije, u 19 sati, u oviru Art programa, apel balkanskih umjetnika kroz video iskaz”Umjetnici za rijeke”.

Ovo je priča o povezanosti čovječanstva, prirode,vremena i umjetmosti, a u cilju podizanja svijesti o zaštiti rijeka. Kroz ovaj iskaz, nagkašava se, zašto su umjetnici toliko važni u tako izazovnim vremenima. Ujedno, ovo je i dio kampanje “Centra za živornu sredinu” koji i preko Sarajevo Fest – Umjetnost i politika 2020, šalje poruku: “Pridružite nam se bilo kad, budite ta beskrajna rijeka!”

Autori su Sabina Šabić i Barba Enes Zlatar. Za ovaj video, Haris Pašović je odabrao pjesme Jorge Luisa Borgesa, argentinskog pjesnika i pisca.Povezani postovi: