Politika

Večeras rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a o rusko-kineskoj inicijativi za zatvaranje OHR-a

Vijeće sigurnosti UN-a večeras će održati sjednicu na kojoj će raspravljati i inicijativi Rusije i Kine da se zatvori OHR u BiH. Sjednica će početi u 21 sat.

Prema najavi, sjednica će trajati tri sata što će omogućiti da se obrate svi članovi Vijeća sigurnosti.

Bosnu i Hercegovinu u ovoj instituciji predstavlja Sven Alkalaj.

Informaciju i rusko-kineskoj inicijativi prvi je prenio AFP, koji je tad naveo da je Rusija zatražila da se glasa o njenom prijedlogu da se ukinu funkcije i institucija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini do jula 2022. godine.

AFP navodi da je jedan diplomata izjavio da je glasanje zatraženo za četvrtak popodne te da je odluka o zahtjevu sada na Francuskoj, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošle sedmice, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

SAD i Velika Britanija već su najavile da neće podržati ovakvu incijativu.

Pet stalnih članica su Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.Povezani postovi: