Pokreta za državu sevlid hurtić daje izjavu novinarima
Politika

Večeras sastanak Pokreta za državu i Osmorke u Banjoj Luci: SNSD predložio Hurtića za ministra

Aktuelni ministar trgovine i turizma RS Sevlid Hurtić, iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio Pokreta za državu, izjavio je Feni da će Pokret za državu će danas u 18 sati u Banjoj Luci održati sastanak s predstavnicima stranaka Osmorke. Na sastanku će se razgovarati o imenu kandidata za poziciju ministra u Vijeću ministara BiH iz reda bošnjačkog naroda iz tog bh. entiteta.

Upitan da prokomentira navode u medijima da se i njegovo ime spominje kao ime budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, odgovorio je da “Pokret za državu odlučuje koje će ime biti”.

Obaviještena i Krišto

“Mi institucionalno djelujemo, sistemski. Ljudi koji vode “Pokret za državu” će odlučiti ko će biti”, kazao je Hurtić.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je SNSD predložio Hurtića za ministra. Napomenuo je kako je to uradio “da bi se riješio problem u konstituisanju Vijeća ministara BiH“.

Kaže da se jutros čuo s predstavnicima “Osmorke” i da su se dogovorili da Hurtić bude kandidat sa prostora RS.

Dodik je naveo da o tome postoji saglasnost. Rekao je da je o tome obavijestio i predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, “tako da nema nijednog razloga da se čeka”.

Šulić bio sporan

“To će biti danas riješeno. To je dio jednog kompromisa i našeg razumijevanja da je to neophodno. Mi nismo htjeli da na tom pitanju zatežemo. Nama je važno da je to prijedlog iz RS i da on tamo ulazi kao predstavnik svoje političke partije, ali sa prostora RS”, kazao je Dodik.

Predsjednik RS ranije je za ovu poziciju predložio Denisa Šulića iz svoje stranke (SNSD). Međutim, kako su tada tvrdili iz Osmorke, oni su se ovakvoj odluci usprotivili zbog čega je danas predloženo da Hurtić zauzme ovu poziciju.

Do ovakve situacije je došlo zbog zahtjeva Osmorke da Edin Forto (Naša stranka) bude ministar prometa i komunikacija. Kako on dolazi iz reda Ostalih, ministar za ljudska prava i izbjeglice je morao biti Bošnjak iz RS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare