Vijesti

Velika analiza Jutarnjeg lista o savezu Čović-Dodik: To je pucanje u obje noge

Hrvataski Jutarnji list napravio je veliki analizu odnosa HDZ BIH i SNSD-a, odnosno Dragana Čovića i Milorad Dodika.

“Bosna i Hercegovina nije naša želja, ona je naše moranje. To je nemoguća i besperspektivna zemlja”, mantra je koju vožd srpskog entiteta u Republici Srpskoj Milorad Dodik ponavlja već godinama, stalno prijeteći raspadom i rastakanjem BiH, čime onemogućava punokrvno funkcioniranje te države, koje se zbog toga plete stalno na repu evropskih integracija”, počinje Jutarnji svoj tekst.

“Da bosanskohercegovački apsurdni aksiom bude još bizarniji, “potrudila” se činjenica da je Milorad Dodik, dakle čovjek koji ne može smisliti državu BiH i sve radi da je upropasti, još i jedan od trojice njezinih predsjednika!? No, dok smo od Dodika već navikli na to, sada mu se u “koaliciji” pridružio uvrijeđeni lider tamošnjih Hrvata Dragan Čović, koji je na zadnjim izborima za predsjedništvo (priznajemo, glasovima Bošnjaka) izgubio od Željka Komšića, koji iskreno ne predstavlja narod s kojim nema gotovo nikakve poveznice ni podršku te se odlučio na pakt s Dodikom. Ta koalicija Dodik – Čović zapravo dovodi državu u još težu situaciju, a uz to, pojavio se i faktor Rusije, kojoj ovakva situacija u BiH odgovara jer nestabilnošću usred Balkana uvijek može nešto “ušićariti”, a dodatno i spriječiti približavanje BiH NATO-u, što je ruska noćna mora”, piše dalje, a potom se podsjeća da je posljednja kriza buknula zbog Dodikovog zahtjeva da se iz sastava Ustavnog suda isključe tri strana suca.

“Čović je tu spreman podržati Dodika, iako su EU i SAD jasno dali do znanja da od toga neće biti ništa, ali se oglasila Rusija koja je podržala taj Dodik-Čovićev prijedlog. No, što donosi “vražji pakt” Čovića i Dodika? Koliko taj pakt približava BiH raspadu te što on može donijeti Hrvatima u toj zemlji i koliko ruski faktor može dodatno zakomplicirati ionako destabilizirajuću i dezintegracijsku poziciju BiH? Najgore što se može dogoditi Hrvatima jest ono što radi Dragan Čović, a to je vezivanje “hrvatskog broda” za Dodikov vez. To je samoubilački potez i pucanj u obje noge”, navodi Jutarnji.

Autori teksta ističu da Hrvatima u BiH i Hrvatskoj mora biti u interesu cjelovitost BiH i funkcioniranje BiH kao “normalne” države u kojoj su Hrvati važan politički čimbenik.

“Čović uz pomoć Dodika želi promijeniti izborni zakon kojim bi on, praktički, osigurao šefovima tamošnjeg HDZ-a da vječno budu hrvatski predstavnici, koketira s trećim entitetom, koji bi ako bi se ostvario, presudio BiH kao državi (a Hrvatska bi dobila Vučića i Dodika na 100 kilometara od Zagreba i 50 od Dubrovnika, uzduž cijelog toka Save. Je li to interes Hrvatske!?). Dodik podržava treći entitet, ali poručuje da on ne može zadirati u teritorij RS-a. Je li zato spreman, podržati Dodika i odustati i od NATO-a?”, navodi Jutarnji.

Izjavu za ovaj list dao je teolog i publicist fra Drago Bojić iz franjevačkog samostana u Jajcu.

“Trenutačno se u BiH vodi politička borba između Dodika i Čovića na jednoj strani i tzv. probosanskog bloka na drugoj, koji predstavljaju Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić. No, prema njegovu mišljenju i jedna i druga strana vodi destruktivnu politiku, politiku međusobnih optuživanja i blokada. Takve politike ubijaju društvenu nadu, sprečavaju reforme i udaljuju BiH od evropskog puta i civiliziranog demokratskog svijeta. I to je jedan od razloga zašto ljudi masovno odlaze iz BiH”, kaže Bojić za Jutarnji.

Sarajevska politologinja Ivana Marić napominje nam pak da Čović i Dodik ne samo da misle nešto dobiti, oni su mnogo toga već dobili za sve ove godine, koliko traje njihova bliska saradnja. Ona napominje da je pri tome važno istaknuti da Dodik i Čović ovu svoju prednost najčešće koriste za blokade i uvjetovanja kako bi dobili ono što ide u prilog njihovim strankama. Pri tome nijednom od njih prioritet nisu Srbi i Hrvati jer da je tako, onda bi Hrvati u Republici Srpskoj i Srbi u kantonima s hrvatskom većinom imali mnogo bolje uvjete. Za fra Dragu Bojića politički savez Dodik-Čović postoji već petnaestak godina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare