Sport

Velika Britanija i Irska odustale od kandidature za SP 2030. Hoće da ugoste Euro 2028.

Velika Britanija i Republika Irska odlučile su da se neće prijaviti za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030., ali će umjesto toga dati zajedničku ponudu za Evropsko prvenstvo u nogometu 2028. godine.

U izjavi koju je objavila britanska vlada, oni obrazlažu razloge odluke da povuku kandidaturu za domaćinstvo SP za osam godina.

“Slijedeći potpunu studiju izvodivosti, i u svjetlu trenutne neizvjesnosti oko budućeg formata turnira, prihvaćamo zaključak pet nogometnih saveza da sada nije trenutak za nastavak ponude. Ostajemo strastveni u dovođenju Svjetskog kupa u Veliku Britaniju i Irsku kad za to dođe vrijeme.

U međuvremenu, Evropsko prvenstvo UEFA-e jedan je od najvećih svjetskih sportskih događaja. Domaćinstvo cijelog turnira bila bi uzbudljiva prilika, koja bi donijela značajne prednosti Velikoj Britaniji i Irskoj. Zato smo pokrenuli rad na istraživanju mogućnosti u takmičenju za domaćina Eura 2028”.

Republika Irska je objasnila da se studija izvodivosti, koju su provele dvije vlade, temeljila i na finansijskom učinku i na političkim posljedicama domaćinstva Svjetskog prvenstva.

“Nakon opsežne studije izvedivosti, koja je procijenila potencijalne prilike, nogometni savezi Republike Irske, Engleske, Sjeverne Irske, Škotske i Velsa složili su se da se usmjere na kandidaturu za domaćinstvo UEFA Eura 2028., trećeg po veličini sportskog događaja u svijetu”, stoji u saopćenju Republike Irske.

Zajednička ponuda Španije i Portugala za sada je jedina iz Evrope za SP. U utrci za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. zasad nije potvrđena nijedna druga kandidatura.

Argentina, Paragvaj i Urugvaj najavili su namjeru da sastave zajedničku ponudu, zajedno s azijskom i afričkom, ali niko od njih nije službeno proglasio kandidaturu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare