Svijet

Velika Britanija povukla ambasadora, najavila nove sankcije protiv Irana

Rishi Sunak novi premijer Velike britanije

Velika Britanija je u ponedjeljak najavila dodatne represalije protiv, kako navodi, "oslabljenog i izolovanog režima u Teheranu”. Reakcije uslijedila nakon što je Iran pogubio dvojnog britansko-iranskog državljana.

Nakon pogubljenja Alireze Akbarija, Ujedinjeno Kraljevstvo je pozvalo najvišeg iranskog diplomatu i opozvalo je vlastitog ambasadora.

Uprkos uvođenju sankcija iranskom glavnom tužiocu Mohamedu Jafaru Montazeriju, Vlada, međutim, nije ispunila zahtjeve opozicije da se zabrani Korpus Revolucionarne garde islamske revolucije (IRGC).

Suočen s više takvih zahtjeva u parlamentu, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da ne može komentirati buduće zabrane.

"Mi se, međutim, ne ograničavamo na korake koje sam već najavio" kazao je on.

I portparol premijera Rishi Sunaka rekao je novinarima:

"Preispitujemo daljnje akcije s našim međunarodnim partnerima".

Britanski poslanici glasali su prošle sedmice za dodavanje IRGC na listu zabranjenih terorističkih organizacija u Velikoj Britaniji.

Vlada se, međutim, bori sa sudbinom drugih dvojnih državljana koje drži islamski režim, i sa strateškim ciljem obnove međunarodnog nuklearnog pakta s Iranom.

Cleverly je ipak bio otvoren u osudi iranskog vodstva nakon što je Akbari (61) obješen navodno zbog špijuniranja u britansko ime.

On je poslanicima rekao da smo “svjedoci osvetničkih akcija oslabljenog i izolovanog režima, opsjednutog suzbijanjem vlastitog naroda, oslabljenog vlastitim strahom od gubitka vlasti i urušavanja svog međunarodnog ugleda”, prenosi AFP.