Svijet

Velika Britanija testira lijek koji blokira koronu!?

Britanski naučnici počeli su s kliničkim ispitivanjima novog lijeka protiv COVID-19 baziranog na antitjelima, koji su razvili Univerzitetski koledž londonskih bolnica, trust Nacionalne zdravstvene službe (UCLH) i kompanija AstraZeneca.

Lijek bi mogao spriječiti da osoba koja je bila izložena korona virusu razvije bolest izazvanu njime, a imunitet bi mogao trajat između šest i 12 mjeseci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Novi lijek mogao bi obezbijediti trenutni razvoj imuniteta na COVID-19 i koristiti se kao hitna terapija kod bolničkih pacijenata i korisnika domova za njegu starijih osoba.

Lijek bi bio podesan i za korištenje među članovima domaćinstva u kojima je jedan član zaražen korona virusom, kako bi se spriječilo da se i ostali razbole, ali i među studentima, kod kojih se COVID-19 brzo širi.

Tim naučnika se nada da će ispitivanja pokazati da lijek pruža zaštitu od COVID-19 između šest i 12 mjeseci.

Lijek se treba primati osam dana od trenutka izloženosti virusu.

Smatra se da bi lijek mogao biti dostupan u martu ili aprilu, ukoliko dobije dozvolu za upotrebu nakon razmatranja rezultata ispitivanja.

U ispitivanju učestvuju UCLH, nekoliko drugih bolnica u Velikoj Britaniji i mreža od preko 100 institucija širom svijeta.

UCLH je ovog mjeseca postao prvo mesto na svijetu u kojem se provodi kontrolirano ispitivanje lijeka, u kojem dobrovoljci primaju i placebo.

Catherine Houlihan, virusolog UCLH-a, navodi da je do danas lijek primilo deset dobrovoljaca – osoblja, studenata i drugih, koji su bili izloženi virusu kod kuće, u bolnicama ili na fakultetima.

Ona i njene kolege će pratiti učesnike ispitivanja kako bi utvrdili ko je od njih razvio COVID-19.

UCLH će u odvojenom ispitivanju istražiti da li bi lijek također mogao zaštititi ljude s kompromitiranim imunim sistemom, kao što su, naprimjer, onkološki pacijenti koji primaju hemoterapiju ili osobe zaražene HIV-om.

Naučnici tvrde da bi novi lijek mogao znatno smanjiti smrtnost od posljedica COVID-19.

Lijek sadrži kombinaciju monoklonalnih antitela pod nazivom AZD7442, koja su proizvedena u laboratoriji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare