Svijet

Velika dezinformacijska kampanja zbunila je Moskvu: Rusi panično bježe, a naši momci imaju najbolje američko oružje…

Američki Institut za ratne studije (ISW) objavio je informaciju da je ukrajinska vojska dosad oslobodila 2.500 kvadratnih kilometara u Harkovskoj oblasti. Uz to, objavljena je i karta koja prikazuje koliki teritorij je u ovom dijelu ukrajinska vojska oslobodila. Crvenom bojom označena su ruska napredovanja, a plavom ukrajinski protunapad. Dio označen žutom bojom prikazuje mjesta pod ruskom kontrolom.

Državna agencija nadležna za elektranu Energoatom priopćila je u nedjelju da je rad u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, potpuno zaustavljen kao sigurnosna mjera.

Elektrana je zaustavljena nakon što je agencija isključila reaktor 6 iz mreže u 3.41 ujutro. U toku su pripreme za njegovo hlađenje i prevođenje u hladno stanje, saopćili su.

Kijev je još u srijedu pozvao stanovnike područja pod ruskom kontrolom oko elektrane da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na demilitarizaciju okolnog područja.

Energoatom je saopćio da postoji veliki rizik od daljnjeg oštećenja elektroenergetske mreže kojom se napaja elektrana, zbog čega bi se postrojenje moralo preći na “napajanje dizelskim generatorima”, koje je ograničeno “količinom raspoloživog dizelskog goriva”.

Ukrajinska južna ofenziva o kojoj se puno govorilo bila je kampanja dezinformiranja kako bi se Rusija odvratila od prave akcije koja se pripremala u regiji Harkiv, rekle su ukrajinske specijalne snage, piše The Guardian.

Ukrajinske snage nastavljaju s neočekivanim, brzim napredovanjem na sjeveroistoku zemlje, preuzimajući više od trećine okupirane regije Harkov u tri dana. Velik dio ukrajinskih teritorijalnih dobitaka potvrdilo je rusko ministarstvo odbrane u subotu. “Rusija je mislila da će biti na jugu i premjestila je svoju opremu. Tada je, umjesto na jugu, došlo do ofanzive tamo gdje su se najmanje nadali i to ih je izazvalo paniku i bijeg”, kaže za Guuardian Taras Berezovets, glasnogovornik Bohun brigade ukrajinskih specijalnih snaga.

U posljednje dvije sedmice, ukrajinske snage na jugu zauzele su nekoliko sela, što nije mali podvig s obzirom na prijavljenu snagu ruskih položaja. Zauzimanje ovih sićušnih hersonskih sela, sa stanovništvom od nekoliko hiljada, odjednom je postala velika međunarodna vijest. Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, inzistirala je na “režimu šutnje” i privremeno zabranila novinarima da posjećuju bojišnicu u Hersonu.

Berezovets je rekao da je medijsko komešanje oko južne ofanzive bila koordinirana kampanja dezinformiranja Ukrajine, usmjerena na ruske snage, koja se razvijala nekoliko mjeseci. Uspješno je isprovocirala Rusiju da premjesti opremu i osoblje na južni front, uključujući dijelom iz regije Harkiv, rekao je Berezovets. “U međuvremenu naši momci u Harkivu dobili su najbolje od zapadnog oružja, uglavnom američkog”, rekao je.

Dio specijalne operacije uključivao je iskorjenjivanje doušnika u dijelovima Harkiva pod ukrajinskom kontrolom kako bi se spriječilo njihovo prosljeđivanje informacija o pripremama Ukrajine. Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je povlačenje, opisujući ga kao pregrupiranje. Kaže da se povukla iz Iziuma i grada Balaklije kako bi “pojačala napore” na fronti u Donjecku. Ruski državni mediji i blogeri potvrdili su da su ruski vojnici bili prisiljeni na veliko povlačenje iz Harkiva.

Ukrajinske trupe proteklih su dana potisnule ruske snage iz niza naselja u regiji koju je Moskva okupirala od prvih dana invazije. U video obraćanju kasno u petak, ukrajinski predsjednik Zelenskij rekao je da su ukrajinske snage oslobodile više od 30 naselja u regiji Harkiv. Lokalni stanovnik Iziuma rekao je da su ukrajinske trupe ušle u grad. Prije toga, “ruske okupacijske snage su se brzo povlačile, ostavljajući za sobom streljivo i opremu”.

“Zauzimanjem obližnjeg grada Kupjanska, ukrajinske snage uspjele su presjeći linije opskrbe za ruske formacije koje kontroliraju područje Izjuma,” rekao je Serhij Kuzan, vojni stručnjak u Ukrajinskom centru za sigurnost i suradnju. Kuzan je rekao da su ruske formacije zadužene za jugoistočno područje Harkiva, koje su vojni stručnjaci nazvali područjem Iziuma, bile profesionalni ruski vojnici, a ne plaćenici ili vojni obveznici iz Donbasa pod ruskom okupacijom.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je ukrajinska protuofanziva iznenadila ruske snage, dodajući da su snage Kijeva napredovale 50 km duž uske bojišnice i ponovno zauzele ili opkolile nekoliko gradova. “S ukrajinskim operacijama koje se također nastavljaju u Hersonu, ruska obrambena fronta je pod pritiskom i na svom sjevernom i na južnom krilu”, rečeno je.

“Zapravo smo iznenađeni koliko su se Rusi loše povukli”, rekao je Kuzan. “Povlačenje je dio umijeća ratovanja. Kad smo se povlačili, pobrinuli smo se da pretrpe gubitke dok su napredovali i to smo učinili kako bismo bili sigurni da su napredovali samo 1, 2, 3 kilometra. “Bili su toliko samouvjereni da nisu pripremili svoju obranu”, dodao je. “Ovo je pokazalo da je jedina prednost koju imaju u broju topničkih oružja i teške opreme”, rekao je.

Nakon velikih teritorijalnih dobitaka koje je ovaj tjedan postigla Ukrajina, ruski mediji navode da Moskva šalje kolone vojnih pojačanja u regiju Harkova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare