konferencijska liga

Velika pobjeda, ali i veliki novac: Koliko je Zrinjski zaradio za historijski trijumf?

To je veliki, historijski rezultat, ali pobjeda koja je donijela ogromnu finansijsku injekciju za aktuelnog prvaka BiH

Zrinjski je u četvrtak navečer postigao pobjedu za historiju.

Mostarci su gubili sa 0:3 protiv AZ Alkmaara nakon prvog poluvremena u prvom kolu grupne faze Konferencijske lige UEFA, ali i slavili na kraju s 4:3!

Bila je to prva utakmica i prva pobjeda jednog bosanskohercegovačkog kluba u grupnoj fazi jednog takmičenja pod okriljem Evropske nogometne federacije (UEFA)!

To je veliki, historijski rezultat, ali i pobjeda koja je donijela ogromnu finansijsku injekciju za aktuelnog prvaka BiH.

Poznato je da UEFA bogato plaća svaki bod u grupnoj fazi, čak i kada je treće po snazi klupsko takmičenje u pitanju, iza Lige prvaka i Evropske lige.

Tako je Zrinjski za pobjedu zaradio 500.000 eura, sa koliko nagrađuje UEFA trijumf u grupnoj fazi Konferencijske lige. Osvajanje jednog boda 166.000 eura.

Inače, osvajanje prvog mjesta u grupi donosi dodatnih 650.000 eura. Drugoplasirani će dobiti 325.000 eura. Proboja u nokaut-fazu donosi, naravno, mogućnost još bogatije nagrade.

Inače, Mostarci će u drugom kolu grupe E (5. oktobar) gostovati engleskoj Aston Villi koja je na startu poražena na gostovanju kod poljske Legije (2:3).