Ekonomija

Veliki pad cijena nafte u cijeloj BiH

Nakon što je Vlada Federacije donijela odluku o neposrednoj kontroli cijene nafte i naftnih derivata, to je rezultiralo i nezapamćenim padom cijena goriva.

Premijer Fadil Novalić jučer je kazao da će ova mjera pomoći građanima Federacije BiH, kao i privrednim subjektima da što lakše prebrode posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Na mobilnoj aplikaciji “FMT FBiH oil info” može se vidjeti da je cijana goriva drstično pala, a litra benzina “super 95” na jednoj pumpi u Sarajevu košta 1,56 KM. Na većini benzinski pumpi cijena benzina se kreće do 1,96 KM po litru, a rijetke su one na kojima je cijana veća od 2 KM po litru. Za litar dizela platit ćete između 1,66 KM do 2,06 KM po litru.

I na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj su zabilježeni veliki padovi cijena skoro svih vrsta goriva.

Tako na brojnim benzinskim pumpama u Banjoj Luci dizel i benzin jutros koštaju marku i po, a iste cijene zabilježene su i na nekim pumpama u Trnu, pišu Nezavisne novine.

Do jučer je gorivo koštalo od 1,79 do 1,89 KM po litru, u zavisnosti od benzinske pumpe, što je pojeftinjenje goriva u maloprodaji od 29 do 39 feninga.

I Vlada Republike Srpske usvojila je prije dva dana odluku kojom su marže na gorivo u veleprodaji ograničene na 0,06 KM po litri, a u maloprodaji na 0,25 KM.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare