Svijet

Veliki udarac za Putina: EU dogovorila ograničenje cijene ruske nafte

Članice Evropske unije dogovorile su ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu. Odluka je donešena u skladu s prijedlogom G7, rekli su evropski diplomati agenciji dpa. 

Ograničenje cijene, dogovoreno na razini ambasadora članica EU-a u Briselu u petak, povezano je s ranijom odlukom zemalja G7 o sankcioniranju ruskog naftnog izvoza.  Do dogovora je došlo nakon što je Poljska pristala na dogovor EU o ograničenju cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu. Što omogućuje EU da krene dalje s formalnim odobravanjem sporazuma tokom vikenda, rekao je u petak poljski ambasador pri EU Andrzej Sados.

Sados je rekao da će sporazum biti službeno objavljen u nedjelju, dan prije stupanja na snagu embarga EU-a na naftu. Ograničenje cijena, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte. Istovremeno sprečavajući skok globalnih cijena nakon što embargo EU na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. decembra. Mehanizam predviđa plafon od 60 dolara za barel nafte koja se prodaje trećim zemljama, zajedno s embargom EU-a.

"Možemo službeno potvrditi tu odluku", rekao je Sados. "EU ostaje jedinstvena i solidarna s Ukrajinom", objavilo je češko predsjedništvo u tvitu. Ono što je EU-u na raspolaganju u skladu s tim ograničenjem je zabraniti pružanje određenih usluga za ruske isporuke. Uključujući tu osiguranje, financiranje i tehničku pomoć, ako je nafta prodana iznad cijene od 60 dolara.

Ograničenje izvoza ruske nafte ima za cilj ograničiti prihode Rusije od povećanja cijena energije. A time i mogućnost financiranja njenog rata protiv Ukrajine. Ruska proizvodnja nafte bi zbog te odluke početkom iduće godine mogla pasti za 500 do milion barela nafte dnevno, prenosi Reuters dva izvora iz ruske naftne industrije.