Magazin

Veliki vodič za spremanje zimnice u stanu

Jesen je vreme za spremanje specijaliteta u kojima ćemo uživati čitave zime – međutim, onima koji žive u stanu možda je nezgodno da pripreme zimnicu. Donosimo vam četiri laka recepta koje možete da jednostavno pripremite u takvim uslovima.

Turšija i krastavčiči

Sa ovom smjesom možete u zimnicu ostaviti turšiju i krastavčiće – bez kuhanja.

Sastojci

Osam litara vode

Jedan litar sirćeta

20 kašika soli

Devet kašika šećera

Dva vinobrana

Jedan konzervans

Jedna kesica bibera u zrnu

Priprema

Sve sastojke sipajte u jednu posudu. Izmiješajte ih da se ujedine. Složiti krastavčiće u tegle – kao i turšiju, po želji. Povrće za turšiju može biti zeleni paradajz, paprike, mrkva, karfiol, svježi kupus, korijen hrena. Tegle naliti smjesom i zatvoriti ih.

Ajvar bez pečenja paprike – i dosadnog ljuštenja

Sastojci za ajvar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Recetat e Balit (@balis.kitchen)

Deset kilograma paprike

Dva kilograma plavog patlidžana

Sastojci za smjesu za barenje

Tri litra vode

Tri decilitra sirćeta

Jedan decilitar ulja

Deset kašika šećera

Dvanaest kašika soli

Bijeli luk po ukusu

Priprema

Papriku očistiti od sjemenki, pa ubaciti u smjesu koju smo prethodno zagrijali do vrenja. Patlidžan oljuštiti i isijeći na komade, pa takođe ubaciti u smjesu. Kad se ohladi, paprike i patlidžan samljeti u secku. Samljeveno povrće staviti u šerpu i peći u rerni na 180 stepeni oko dva sata. Na sredini pečenja dodati ulje i po ukusu sjeckani bijeli luk. Sipati ajvar u tegle dok je još topao i odmah zatvoriti tegle.

Paprike

Sastojci

Pet kilograma očišćene i isjeckane paprike

Smjesa za nalivanje paprike

150 grama soli

300 grama šećera

Sedam litara sirćeta

Četiri litra vode

Jedan vinobran

Priprema

Papriku složiti u tegle. Sastojke za smjesu pomiješati, pa prokuhati i dodati jedan vinobran. Vrelom smjesom naliti složenu papriku i zatvoriti tegle dok je još sve vruće.

Paradajz u flašama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by calae burrows (@burrowscalae)

Sastojci

Deset kilograma paradajza

Devet kašika šećera

Soli po ukusu – preporučeno 250 grama

Jedan vinobran

Jedan konzervans

Priprema

Paradajz samljeti, pa u njega dodati ostale sastojke. Sve sjediniti i dobro izmiješati. Ostaviti smjesu da stoji 48 sati. Kad odstoji, sipati u flaše i zatvoriti, prenosi Nova.rs.

 



Povezani postovi: