Zdravlje

Veliko istraživanje napokon dalo odgovor na ključno pitanje: Mogu li mobiteli uzrokovati rak?

Redovito korištenje mobilnog telefona ne povećava rizik od tumora na mozgu, pokazalo je veliko istraživanje.

Unatoč tome što su postali dio modernog života, postojali su dugogodišnji strahovi da bi naši telefoni mogli emitirati zračenje koje uzrokuje rak, a o kojima često pričaju teoretičari zavjere.

Istraživanje koje je pratilo više od 400.000 Britanaca tokom desetljeća nije otkrilo nikakvu vezu između redovite upotrebe mobitela i prevalencije tumora na mozgu. Studija je objavljena danas u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Stručnjaci sa Univerziteta Oxford otkrili su da je 0,41 posto žena koje su koristile mobilni telefon razvilo tumor na mozgu, u usporedbi s 0,44 posto koje nikada nisu koristile te uređaje.

Kirstin Pirie, statistička analitičarka i koautorica studije je rekla: “Korištenje mobilnog telefona u uobičajenim uslovima ne povećava rizik od tumora na mozgu.”

Teoretičari zavjere su dugo tvrdili da radiovalovi koje emitiraju telefoni mogu prodrijeti u lobanju i uzrokovati rak prilikom pozivanja. Tvrdnje su postale još nečuvenije posljednjih godina s pojavom 5G-a, za koji su neki tvrdili da je povezan s pandemijom Covida.

Istraživanje stručnjaka

Istraživači iz Oxforda bazirali su se na podatke o 400.000 žena koje nisu imale rak u dobi od 50 do 80 godina, između 2001. i 2011. godine. Sudionici su ispitani o korištenju mobitela na početku i na kraju istraživanja. Njihovi odgovori su u oba navrata uspoređeni s njihovim zdravstvenim kartonima.

Istraživači su zatim pratili je li se nekome kasnije razvio jedan od tri različitih vrsta tumora na mozgu: meningiom, adenom hipofize i akustični neuromi.

Razmatrani su i drugi faktori koji mogu doprinijeti tumorima, kao što su dob, ispijanje alkohola, pušenje i razina vježbanja.

Rezultati istraživanja

Rezultati su pokazali da ljudi koji su na bilo koji način koristili telefon tokom 10 godina zapravo imali 5 posto manje šanse za razvoj tumora na mozgu od onih koji ga nikada nisu koristili tokom tog razdoblja.

Žene koje su svakodnevno koristile telefon tokom tog razdoblja imale su nešto veće šanse, 1 posto veće. U međuvremenu, oni koji su mobitel koristili manje nego uobičajeno, imali su manji rizik od onih koji ga nikada nisu koristili, 3 posto manji.

Stručnjaci su rekli da su male razlike u riziku između grupa zapravo statistički beznačajne. Sveukupno, od 286.387 žena koje nikada nisu koristile mobitel od 2001. godine, 1 261 žena je razvila tumor na mozgu do 2011., što čini stopu od 0,44 posto.

U međuvremenu, od 556.131 koji su ga koristili, 2278 je završilo studiju s tumorom na mozgu (0,41 posto).

Stručnjakinja za rak progovorila

Gospođa Pirie, stručnjakinja za tumore na Oxfordu je rekla: “Ovi rezultati podupiru gomilanje dokaza da korištenje mobitela u uobičajenim uvjetima ne povećava rizik od tumora na mozgu.”

Strahovi oko mogućnosti da korištenje mobilnih uređaja uzrokuje tumor na mozgu su se prvi put pojavili 1990-ih, kada su prenosni telefoni postali neizostavni u svakom kućanstvu.

Prema istraživanju Cancer Research UK, 20 godina nakon toga, u Velikoj Britaniji je zabilježeno povećanje od 39 posto u dijagnozi tumora mozga.

Prošla istraživanja

2011. godine je Međunarodna agencija za istraživanje tumora, podskup Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tvrdila da bi mobilni uređaji mogli biti mogući uzrok tumora.

No, priznali su da nema dovoljno podataka za donošenje takvih zaključaka, a veće studije od tada nisu uspjele pronaći vezu te stručnjaci vjeruju da bi porast mogao biti posljedica poboljšane dijagnoze.

Mobilni uređaji emitiraju radiofrekventne valove u obliku elektromagnetskog zračenja. Područje tijela, obično glava, ima potencijal apsorbirati dio ove energije.

Međutim, brojni naučnici tvrde da je ovo zračenje neionizirajuće, što znači da su niske energije, niske frekvencije i ne oštećuju stanice za razliku od rendgenskih zraka, piše DailyMail.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare