Vijesti

Veteran NATO-a: Neprimjereno je Milanovićevo povezivanje pristupa Finske i Švedske sa izbornom reformom u BiH

Jamie Shea bio je međunarodni javni službenik i član Međunarodnog osoblja NATO-a 38 godina, tokom kojih je zauzimao niz visokih pozicija u širokom rasponu područja, uključujući vanjske odnose, medije, kao i politiku planiranja.

Bio je zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za nove sigurnosne izazove i direktor za planiranje politike u privatnom uredu bivšeg glavnog tajnika Rasmussena tokom pripreme NATO-ovog strateškog koncepta iz 2010.

Kao bivši glasnogovornik NATO-a, Shea je bio zaštitno lice Alijanse tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Trenutno je član Grupe strateških savjetnika Komande NATO snaga za specijalne operacije u SHAPE-u u Belgiji.

68-godišnji Shea je gostujući profesor strategije i sigurnosti na Univerzitetu Exeter te analitičar briselskog think-tanka Friends of Europe.

“Vidio sam što je rekao predsjednik Milanović. Vratimo se korak u nazad. Finska i Švedska nisu još službeno zatražile prijem u NATO. Sve je to još hipotetski.

Hrvatski predsjednik sve to želi povezati s izbornom reformom u BiH. Svima je jasno da nije primjereno povezivati bilateralne teme s odlukama na multilateralnom nivou. Ipak mislim da su Finska i Švedska tako velika tema te da bi bile velike dobitak za NATO, što će na kraju hrvatske vlasti dovesti na pravi put. Postoji i vlada Hrvatske, postoji i parlament, koji mora ratificirati sporazum o pristupanju Finske i Švedske. Uvjeren sam da će NATO imati jedinstveni stav po tom pitanju.

Što se tiče situacije u BiH, to je tema za visokog predstavnika ili Evropsku uniju ili UN, ali ne NATO. Tu temu treba pokrenuti na za to odgovarajućem mjestu”, kaže Shea za Index.

Komentirao je i situaciju u Srbiji te politiku koju vodi Aleksandar Vučić.

“Srbija je nedavno održala izbore na kojima je predsjednik Vučić odnio uvjerljivu pobjedu. Srbija ima velike ekonomske veze s Evropskom unijom, dok je s Rusijom povezuje duga historija koja se temelji i na ideji panslavizma. Putinova invazija na Ukrajinu je promijenila stvari. Vučić bi trebao shvatiti da će se Zapad i Rusija sve više udaljavati zbog rata u Ukrajini i da više neće biti moguće sjediti na dvije stolice. Morat će izabrati. Navodno je Vučić rekao da će to učiniti u sljedećih šest sedmica. Na njemu je odluka”, stava je Shea.

Smatram da se Srbija treba odlučiti za EU, koja joj nudi bolju ekonomsku budućnost i demokratski razvoj.

Dodaje kako fotografije s velikim stolom ili na Putinovom sastanku s generalima i šefovima sigurnosnih službi koje je poredao kao učenike, pokazuju ko je šef.

“Nema tu nekakvog kolektivnog odlučivanja. Drugi su tu da služe Putinu. Možemo se nadati da će sve veći ruski gubici, koji uključuju stotine tenkova kao i glavni bojni brod Moskvu, potaknuti sve više Rusa da se suprotstave Putinovom režimu. Sada je jasno da je on taj koji o svemu odlučuje”, smatra Shea.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare