Svijet

Video / Nova prijetnja: Putin dobio najveću podmornicu na svijetu. Torpeda mogu stvoriti radioaktivni cunami

Ruska ratna mornarica dobila je na korištenje K-329 Belgorod, najdužu podmornicu na svijetu dizajniranu za nošenje šest torpeda dugog dometa na nuklearni pogon s nuklearnim bojnim glavama.

Riječ je o interkontinentalnim autonomnim torpedima 2M39 Status-6 ili Posejdon, a tportal donosi više o plovilu koje zapadni analitičari nazivaju “ubicom gradova” i koje je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio još 2019. godine kao “superoružje”.

Svečanost primopredaje podmornice održana je u brodogradilištu Sevmaš u gradu Severodvinsku uz obalu Bijelog mora, a prema planovima, plovilo će, nakon eksperimentalnih testiranja s ruskom Sjevernom flotom, biti prebačeno na Tihi okean te će služiti u sastavu Glavne direkcije za istraživanje dubokog mora (GUGI).

Prekid projekta

Izgradnja Belgoroda započela još 1992. godine u okviru projekta 949A Antej, odnosno podmornica koje NATO naziva klasom Oscar II, a prekinuta je zbog nedostatka novca.

Projekt je ponovno pokrenut 2012. godine, kada je odlučeno da će Belgorod biti podmornica za specijalne misije i zadaće spašavanja.

Iako Rusi tvrde da je Belgorod istraživačko plovilo koje može provoditi različite znanstvene ekspedicije i operacije spašavanja u najudaljenijim područjima svjetskih okeana, podmornica K-329 zapravo je masivan podvodni oružani sistem sposoban nanijeti razorne udare i služiti kao matični brod za mnoštvo podmorskih platformi.

Visokomodificirana nuklearna podmornica dugačka je 184 metra te ima dva nuklearna reaktora OK-650V, od kojih svaki daje snagu od 190 megavata, te podvodni deplasman od gotovo 24.000 tona.

Maksimalna brzina iznosi joj 32 čvora (56 kilometara na sat), ima neograničeni domet, a može zaroniti do dubine od 520 metara.

Ono što posebno zabrinjava Zapad je Belgorodova mogućnost korištenja šest strateških nuklearnih torpeda Posejdon, čija je glavna zadaća napad na obalne objekte s malo ili bez upozorenja.

Torpedo tog tipa navodno ima tzv. prljavu bojnu glavu koja, osim uzrokovanja neposredne štete, može kontaminirati šire područje radijacijom koja sprečava mogućnost uzvraćanja.

Uz to, zapadni stručnjaci strahuju da bi napadi Posejdonom mogli stvoriti radioaktivni cunami.

Izbjegava presretanja

Promjer razornog torpeda dugačkog 24 metra je u rasponu od 1,6 do dva metra, a bojna glava promjera je 1,5 metara i dužine četiri metra, što joj daje volumen od sedam prostornih metara.

Upoređujući volumen Posejdona s drugim velikim termonuklearnim bombama iz sovjetske ere, poput bombe Car iz 1961. godine, dugačke osam metara i promjera 2,1 metar, dolazi se do mogućnosti da udarna snaga torpeda iznosi nekoliko desetaka megatona.

Ukratko, radi se o sistemu za nuklearnu isporuku dizajniranim za izravno ublažavanje svih američkih sposobnosti proturaketne odbrane jer Posejdon može izvoditi trodimenzionalne okrete u vodi, što dodatno pomaže u izbjegavanju pokušaja njegova presretanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare