Svijet

Video/ Političar odao minutu šutnje žrtvama ruske invazije na – Hrvatsku? Pogledajte gaf koji je obišao svijet

Argentinski političar Mario Ishii, koji je prije mjesec dana s predsjednikom Albertom Fernandezom boravio u Rusiji na sastanku s Vladimirom Putinom, u srijedu je tokom govora u lokalnom parlamentu pomiješao Ukrajinu s Hrvatskom, što je izazvalo komentare u toj južnoameričkoj zemlji.

Ishii (62) je gradonačelnik gradića Jose C. Paz, udaljenog 35 kilometara od Buenos Airesa, u čijem je lokalnom parlamentu u petak htio otvoriti raspravu minutom šutnje za žrtve ruske invazije u Ukrajini, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

“Prije nego što počnem govoriti, htio bih da minutom šutnje zatražimo mir i da odamo počast svim palima u ovim trenucima u Hrvatskoj, vezano uz rat koji se odvija s Rusijom. Molim vas za minutu šutnje”, rekao je Ishii, pokazuje videosnimak njegovog govora objavljena u argentinskim medijima.

Ishii je zatim ustao nakon čega je održana minuta šutnje. Nitko od prisutnih mu u tom trenutku nije ukazao na pogrešku u navođenju zemlje u kojoj se odvija sukob.

Ishii je 3. februara bio jedini gradonačelnik iz Argentine koji je bio u pratnji argentinskog predsjednika Fernandeza u Rusiji tokom susreta s ruskim predsjednikom Putinom.

Miješanje Ukrajine i Hrvatske ponekad se može čuti i među stanovnicima Španije.

Nakon nogometne utakmice Seville i zagrebačkog Dinama odigrane 17. februara jedan je taksist u noćnim satima bio upitan je li imao dobar promet te večeri zbog dolaska 1.200 Dinamovih navijača.

“Ništa, ti Ukrajinci su siromašni pa se ne voze taksijem”, odgovorio je za Hinu, misleći na navijače hrvatskog prvaka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare