Sport

VIDEO Raste broj žrtava u navijačkim neredima. Među ubijenima policajci i dijete

Više od 100 nogometnih navijača i dva policajca poginuli su u Indoneziji nakon nereda koji su izbili nakon poraza Arema FC od Persebaya Surabaya.

Arema je kod kuće poražena sa 2:3 od svog suparnika Persebaye, što je rezultat koji je potaknuo veliki broj njihovih pristaša da upadnu na teren na kraja utakmice.

Policija je odgovorila upotrijebivši suzavac na stadionu Kanjuruhan u Malangu.

Potresne snimke pokazuju navijače kako se penju preko ograde dok su pokušavali pobjeći iz oblaka dima. Broj žrtava sada je potvrđen kao 174, uključujući dva policajca, a među ubijenima je i dijete, prenosi Daily Star.

Prvobitno je broj žrtava bio procijenjen na 129.

Videosnimci objavljeni na internetu prikazuju hodnike što je izgledalo kao obližnja bolnica prepune mrtvih tijela. Lokalni izvještajisugeriraju da se medicinske ustanove teško nose s brojem ozlijeđenih navijača, a zbog toga je broj mrtvih rastao tokom noći.

Akhmad Hadian Lukita, predsjednik indonezijske lige, rekao je:

"Zabrinuti smo i duboko žalimo zbog ovog incidenta. Dijelimo našu saučešće i nadamo se da će ovo biti lekcija za sve nas."

Sve preostale utakmice Lige 1 suspendirane su nakon incidenta, dok je indonezijski savez potvrdio da Arema više neće biti domaćin utakmica do kraja sezone.

Gubitak derbija, koji je prerastao u žestoko rivalstvo, pokazao se previše za neke Aremine navijače dok su upadali na teren. Policija ih je gurala natrag na tribine, jedne su udarali palicama, a neke nogama.

Zatim je bačen suzavac na teren i tribine dok je situacija eskalirala. Navijači su se borili da pronađu utočište, a mnogi su nakon toga izgubili živote nakon što su pali na tlo ili bili zgaženi.

medij Kompas tvrdi da se suzavac nije raspršio, što je dovelo do gubitka daha i nesvjestice kod pojedinaca. Rečeno je da su igrači Areme iznijeli neke od njih izvan terena.

Slike pokazuju kako su policijski automobili gorjeli nakon što je završio haos na terenu, dok su se neredi nastavili na ulicama.