Svijet

Video / Šta se dešava sa Putinom? Trese mu se ruka i teško hod

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije dobro, tvrdnja je koja se sve češće pojavljuje u svjetskim medijima.

Iz daleka mu se postavljaju razne dijagnoze na osnovu snimaka na kojima izgleda loše i ponaša se čudno ili prema nepotvrđenim glasinama o njegovom zdravstvenom stanju, što se očekuje da će Kremlj demantovati.

Ovo je na neki način nastavak već ustaljenog trenda – sjetite se da su na sličan način kao bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu postavljane razne dijagnoze, uglavnom iz oblasti psihijatrije i neurologije, a potom i slična dijagnoza Trampovog nasljednika Joena Bidena, prenosi B92.

Ima li uporišta?

Ali da li su spekulacije da je Putin teško, čak i neizlječivo bolestan, puko ogovaranje vođeno senzacionalizmom i onim što se na engleskom naziva “poželjno razmišljanje”? Ili ima istine u glasinama?

Putin je 21. aprila, na pozorišnom sastanku sa svojim lojalnim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, izdao naređenje da se otkaže planirani napad na ogromnu čeličanu Azovstal u Mariupolju, koju su tada još uvijek držali ukrajinski branioci, i da se blokira potonja ukrajinska tvrđava.

Ruske snage očigledno nisu ispoštovale ovo naređenje, ali su nastavile da nasilno napadaju Azovstal. Ali njegov izgled je privukao istu pažnju kao i Putinove riječi.

Na snimku se jasno vidjelo da je Putin pogrbljen, utonuo u stolicu i pripijen desnom rukom za sto. Sastanak je trajao 12 minuta, a Putin, prema snimku, nikada nije odvojio desnu ruku od ivice stola.

Ni to možda nije toliko neobično, moglo bi se pripisati, na primjer, očiglednoj i razumljivoj nervozi ruskog diktatora zbog rata koji ne ide kako je očekivao, da nije objavljen snimak sa sastanka sa bjeloruskim predsjednikom i odanim saveznikom Aleksandrom Lukašenkom na kojem se čini da mu se se nekontrolisano trese ista ruka.

Snimak je lošeg kvaliteta i izgleda kao da je isječen sa snimka sastanka koji je objavila ruska televizija, ali izgleda da nije montiran.

Osim toga, na zvaničnom snimku sastanka primjetno je da Putin nemirno tapka i uvija nogama.

Sindrom nemirnih nogu

Ne znamo da li je to simptom bolesti, ali treba napomenuti da je takozvani sindrom nemirnih nogu relativno čest neurološki poremećaj koji može biti uzrokovan Parkinsonovom bolešću.

“Daily Mail” mejl je čak uporedio Putinovo drhtanje sa ozloglašenim video snimkom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera s kraja Drugog svjetskog rata, koji uzalud pokušava da sakrije lijevu ruku iza leđa koja se nekontrolisano tresla dok je odlikovao Hitlerovu omladinu koja je posljednjih dana branila Berlin.

Naravno, ne možemo znati da li Putin boluje od iste ili slične bolesti od koje je bolovao Hitler prije nego što se ubio u svom bunkeru.

“Daily Mail” je također objavio misteriozni profil na Telegramu pod nazivom General SVR, pozivajući se na neimenovani visoki izvor iz Kremlja koji je rekao da Putin ima rak abdomena, Parkinsonovu bolest i šizoafektivni poremećaj.

Operaciju, koja je navodno bila zakazana za njega u aprilu, je odložio, odlučivši da je izvede poslije tradicionalne vojne parade na Dan pobjede.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare