Region

Vijeće EU odlučuje o proširenju Schengena. Hrvatska navodno sigurna

Ministri unutrašnjih poslova država članica Evropske unije i šengenskog prostora u četvrtak odlučuju o proširenju tog prostora bez unutrašnjih graničnih kontrola na tri zemlje. I to Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju. Ovu značajnu odluku o proširenju Schengena donosi Vijeće EU.

Na stolu su prijedlozi dvije odluke: jedne o ulasku Hrvatske. Druge o ulasku Bugarske i Rumunije.

Za odluku je potrebna saglasnost svih zemalja EU-a koje su članice Schengena. Dok četiri vanjske članice koje su izvan EU-a o tome ne odlučuju.

Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. decembra i drugom održanom u srijedu nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.

Hrvatska je sigurna

Vlade onih članica koje za svoja stajališta trebaju dobiti odobrenje svojih parlamenata dobile su zeleno svjetlo za Hrvatsku. I po više diplomatskih izvora Hrvatska je “sigurna”. Ali oprez nije naodmet sve dok se odluka ne izglasa.

Za Bugarsku i Rumuniju, međutim, konsenzus ne postoji. Najveća prepreka je Austrija koja se protiv ulasku obje zemalje. I nema naznaka da bi to stajalište mogla promijeniti.

Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunije, ali ne i Bugarske.

Raspravljaju o proširenju Schengena

Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak navečer da se Rumuniju primi u šengenski prostor od 29. oktobra sljedeće godine. Ali da se za Bugarsku do 31. jula 2023. odluči o tome ispunjava li šengensku pravnu stečevinu.

Ako bi Vijeće to tada potvrdilo, Bugarska bi ušla zajedno s Rumunijom. Ukoliko ne, onda na neki kasniji datum.

U tom bi slučaju Rumunija morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska šengenska granica do ulaska potonje u Schengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko je predsjedništvo odlučilo staviti na glasanje prvobitni prijedlog da se Bugarska i Rumunija prime istovremeno.

U srijedu su u zajedničkom pismu Vijeću EU-a, ministrima unutrašnjih poslova, čelnici četiri najveća zastupnička kluba u Evropskom parlamentu. Narodnjaka, socijaldemokrata, liberala i zelenih – pozvali da se donese pozitivna odluka za ulazak u Schengen za sve tri zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare