Vijesti

Vijeće EU prihvatilo produženje misije EUFOR-a u BiH: Politički akteri da prestanu teritorijalni integritet BiH dovoditi u pitanje

Vijeće Evropske unije objavilo je nekoliko zaključaka koji se tiču Bosne i Hercegovine, a među njima i onaj kojim se prihvata produženje misije EUFOR-a u našoj državi.

Vijeće EU usvojilo je šest zaključaka.

U prvom zaključku se navodi da je Vijeće EU ima idalje nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

“Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se odreknu provokativne retorike i djelovanja s podjelama, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, koje je odobrilo Vijeća 2019. godine, a u skladu s interesom svih građana za napredak prema Europskoj uniji”, navodi se u prvom zaključku.

U drugom pozdravljaju kontinuirano prisustvo operacije Althea, koja se, nakon Strateških pregleda 2017. i 2019. godine, preusmjerila na svoj osnovni mandat pružanja podrške vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja (SASE), zasnovanog na čvrstom model prediktivne inteligencije.

“Istovremeno, Operacija nastavlja s provedbom drugih zadataka koji proizlaze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir, kao i kolektivne obuke s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).
Vijeće priznaje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem Strateškom pregledu operacije predstavljenom u junu 2021. godine, uključujući nalaze prema kojima prisustvo Operacije nastavlja igrati ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji, kao dio ukupne EU strategija za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, Vijeće ponovno potvrđuje spremnost EU -a da nastavi izvršni mandat Operacije prema obnovljenom ovlaštenju UN -a”, kaže se u zaključcima.

Dalje se navodi ovo:

“Vijeće prepoznaje važnost nastavka koordinacije EUFOR -a Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu. EU i dalje apelira na vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da pojačaju svoje napore u pogledu daljnjeg odlaganja viška municije, oružja i eksploziva, kao i u pogledu humanitarnog razminiranja. U tom smislu, EU je spremna dodatno podržati aktivnosti humanitarnog razminiranja u Bosni i Hercegovini”, navodi se u zaključcima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare