Politika

Vijeće ministara BiH danas razmatra budžet i povećanje osnovice za plate

Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu bit će razmatran na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Prema usvojenom Globalnom fiskalnom okviru budžet za ovu godinu je povećan i iznosit će 1,27 milijardi KM, dok će za vanjski dug ove godine biti izdvojeno 843 miliona KM. Direktna zahvatanja s jedinstvenog računa za institucije BiH iznose 780 miliona KM, dok su ostalo vlastiti prihodi.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ranije je najavio da bi na sutrašnjoj sjednici trebao biti usvojen ovogodišnji budžet i upućen Predsjedništvu BiH koji je ustavni predlagač, a potom bi ga trebala usvojiti oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pred ministrima je i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu koji predviđa da osnovica bude 498 KM, što je za četiri posto više nego sada, a radi se o vraćanju osnovice na nivo iz 2012. godine.

Pred ministrima je i Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koje ima obavezu da četiri puta godišnje izvještava Vijeće ministara o procesuiranju ratnih zločina.

Osnovni cilj te strategije je procesuiranje ratnih zločina do 2023. godine, a već su izgubljene dvije godine koliko se čekalo na donošenje tog dokumenta, ali ministar pravde Josip Grubeša kazao je ranije za Fenu da ima uvjeravanja iz tužilaštava u BiH da će uspjeti završiti sve predmete u predviđenom roku.

Između ostaloga, na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama čiji je predlagač Agencija za javne nabavke BiH te nacrti ugovora o grantu za koridor Vc 2 za poddionicu Buna – Počitelj i poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Razmatranje dokumenta “Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019. – 2020.”, kojeg je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH također će se naći pred državnim ministrima na današnjoj sjednici.

Predviđeno je i izjašnjavanje o Informaciji o procjeni međuinstitucionalne saradnje tokom pandemije Covid-19 te Informaciji o stanju u oblasti migracija za novembar 2020. godine, kao i Informaciji o realizaciji višegodišnjeg kapitalnog projekta o kupovini objekta za smještaj bh. institucija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare