Politika

Vijeće ministara BiH podvalilo Parlamentu lažne podatke

Zastupnica Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković Lepić na svom zvaničnom Twitter nalogu navela je kako Vijeće ministara BiH lažiralo svoj izvještaj o radu za 2020. godinu prepisujući jednu stranicu iz izvještaja o radu 2019. godine.

Naime, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH pod tačkom 11. se našao Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu.

U izvještaju se navodi da je Vijeće ministara tokom 2020. godine održalo ukupno 36 sjednica, od čega 17 vanrednih, na kojima su razmatrana pitanja iz nadležnosti Vijeća ministara. U ostvarivanju svojih prava i dužnosti u izvještajnom periodu Vijeće ministara je utvrdilo 3 prijedloga zakona.

Naime, kako je navela Marinković Lepić prepisani su identični podaci o broju održanih sjednica, razmatranih tačaka dnevnih redova, te o broju usvojenih zakona, odluka, saglasnosti, izvještaja i slično.

"U 2020. godini održali su 23 redovne i 40 vanrednih sjednica. Prebrojao Jasmin Emrić", navela je Marinković-Lepić.

Identični podaci su još o tri utvrđena prijedloga zakona, 149 donesenih odluka, tri usvojene strategije, 180 informacija, 76 izvještaja i drugo.

Zastupnik NES-a Jasmin Emrić kazao je da uporedio Izvještaj za 2019. i 2020. godinu te ustanovio da se radi o identičnom izvještaju, te da je isti broj i održanih sjednica.

"Provjerio sam na službenoj stranici Vijeća ministara i informacije o održanim sjednicama, a moja sumnja se pokazala osnovanom, jer sam po saopćenjima sa sjednica prebrojao sve sjednice i zaključio da su održali 23 redovne sjednice, a u izvještaju su nekako naveli da su održali 36 sjednica", istakao je Emrić.