Politika

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini. Ustavni sud ga već jednom poništio

Vijeće naroda RS bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je krajem prošle godine usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a u vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS je početkom januara donio odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa u pogledu zakona koji je donijela NSRS u vezi s nepokretnom imovinom.

Delegat u tom klubu Adil Osmanović je izjavio da će kao Klub delegata Bošnjaka u Vijeću naroda, bar pet od ukupno osam, iznijeti svoj stav.

Kaže da je stav skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH da je titular državne imovine jedino država Bosna i Hercegovina.

Oni ne vide nijedan razlog zašto se ponovo NSRS upustila u tu proceduru, da ponovo donosi takav zakon kojeg je Ustavni sud prošle godine proglasio nevažećim.

“Ne znam kako će se dalje odvijati diskusija, ali s obzirom da SNSD sa svojim koalicionim partnerima, od ukupnog broja delegata u Vijeću naroda ima većinu, cijenim da će donijeti odluku da se time ne krši pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda”, naveo je Osmanović.

Pojasnio je da onda taj zakon ide dalje u proceduru. To podrazumijeva da se formira komisija Vijeća naroda i komisija NSRS, koja će ponovno razmatrati pitanje tog zakona.

Ukoliko se ona ne usaglasi, konačnu odluku o tom zakonu donosi Ustavni sud RS-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare