Vijesti

Vildana Bešlija: Osobe s invaliditetom će konačno dobiti taksi uslugu prilagođenu svojim potrebama

Osobe s invaliditetom u KS će konačno dobiti specijalizirana taksi vozila. Skupština KS usvojila je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo. Ovo je završna faza inicijative koju je Skupštini uputila zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija:

“Inicijativu sam upućivala u više navrata, ali se nije mogla ranije realizovati jer ta mogućnost nije postojala u zakonu na federalnom nivou koji regulira ovu oblast. Kad je taj zakon izmijenjen uz zajedničku inicijativu i drugih federalnih zastupnika, stekli su se uslovi da se u istom smjeru uradi izmjena na nivou kantona. Time smo napravili krupan korak da nam kanton i grad budu po mjeri svih naših građana. Naravno, sve je riješeno uz svesrdan angažman, posvećenost i pomoć ministra Adnana Štete.

Sve sam, također, radila u saradnji s osobama s invaliditetom i sretna sam zbog njih, jer znam šta im ovo znači. Istovremeno se osjećam i tužno, jer neki od njih, nažalost, nisu dočekali da se voze u tom taksiju a dali su znanje, dobru volju, optimizam i energiju da do ovog dođe. Ovom prilikom ne mogu da ne spomenem Jasmina Džemidžića, sit-down komičara, kako je samog sebe zvao, koji je dobar dio svog javnog angažmana posvetio rješenju ovog problema i koji nas je, na žalost, prerano napustio sredinom prošle godine. Jasmine, uspjeli smo.” Zakonom koji je danas usvojen utvrđen je broj dopunskih taksi oznaka za prevoz lica sa invaliditetom. Broj dopunskih taksi oznaka u Kantonu utvrđuje se jednom godišnje na kraju tekuće godine, a na osnovu podataka iz evidencije Ministarstva. Za ovaj Zakon glasalo je 26 zastupnika, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.Povezani postovi: