Svijet

Virus se širi Bijelom kućom: U izolaciji Fauci, te direktori FDA i Centra za kontrolu bolesti

Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci odlazi u “modificirani karantin” zbog kontakta s članom osoblja Bijele kuće koji je pozitivan na koronavirus, rekao je Fauci u subotu za CNN.

Fauci je negativan na Covid-19 i bio je u kontaktu “niskog rizika” sa zaposlenikom Bijele kuće. Nije bio u njegovoj neposrednoj blizini u vrijeme zaraze koronavirusom, navodi CNN.

Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i jedno od najistaknutijih lica štaba za koronavirus američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Radit će od kuće dvije sedmice i za to vrijeme stalno će nositi masku. Smije odlaziti u svoj ured, ali samo kad tamo nema nikoga.

Zaposlenik Bijele kuće s kojim je Fauci bio u kontaktu nije identificiran.

Bijela kuća u četvrtak je objavila da je njen zaposlenik pozitivan na koronavirus, a Trump negativan i dobrog zdravlja.  Trump je rekao da je imao malo kontakta sa zaraženim.

U petak je potvrđen koronavirus sobaru američkog potpredsjednika Mikea Pencea te Katie Miller, Penceovoj glasnogovornici, ujedno  i supruzi Trumpovog savjetnika Stephena Millera.

Direktor američke agencije za lijekove (FDA), 60-godišnji Stephen Hahn bio je u kontaktu s Miller, piše Politico. Zato će provesti nekoliko sedmica u samoizolaciji, rekao je u petak glasnogovornik FDA za Reuters.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 68-godišnji Robert Redfield “radit će na daljinu sljedeće dvije sedmice” nakon “kontakta niskog rizika” u srijedu sa zaraženim u Bijeloj kući, objavio je u subotu Washington Post.

Sva trojica dužnosnika trebaju u utorak svjedočiti u odboru Senata koji prati mjere saveznih država o ponovnom otvaranju firmi i škola zatvorenih u borbi protiv širenja vrlo zaraznog virusa.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare