Ekonomija

Više od 450 međunarodnih kompanija povuklo se iz Rusije zbog napada na Ukrajinu

Više od 450 međunarodnih kompanija povuklo se iz Rusije otkako je ta zemlja pokrenula rat protiv Ukrajine, dok su neke nastavile sa uobičajenim poslovanjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Yale School of Management objavio je listu kompanija koje su se povukle s ruskog tržišta.

Među kompanijama koje su posljednje u nizu najavile odlazak iz Rusije su: Airbnb, Deloitte, eBay, Netflix, Shell, Uber, Renault, Samsung, Apple, TikTok, Toyota, Visa i Adidas.

Profesor menadžmenta sa Yalea Jeffrey Sonnenfeld izjavio je da su sve te kompanije svojim povlačenjem pomogle da se milioni ljudi širom svijeta podstaknu da podignu svijest i preduzmu akciju naspram Rusije.

Lista je podijeljena u pet kategorija, i sadrži kompanije koje su se povukle iz Rusije, kompanija koje su obustavile rad, kompanije koje su znatno zaustavile rad, kompanija koje “kupuju vrijeme“ i zadržavaju nove investicije u Rusiji te kompanije koje odolijevaju apelima za povlačenje iz Rusije.

Prvi takav izvještaj objavljen je sedmicu nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, a autori su rekli sa njegovim ažuriranjem žele nagovijestiti i mogući nastavak trenda odlaska kompanija s tržišta Rusije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare