Zdrava hrana

Zašto jesti više peršuna

Moramo priznati da je peršun pomalo ptcijenjena biljčica koju doživljavamo samo kao začin koji stavljamo pred kraj kuhanja većine jela i daje onaj posljednji dodir. Peršun pored sjajnog ukusa i arome posjeduje i mnoga ljekovita svojstva.

Peršun pomaže kod prevencije dijabetesa i liječenja bubrežnih obolenja, a najnovija istraživanja potvrđuju da ima i sjajna antikancerogena djelovanja.

Nutritivne vrijednosti. Peršun je veoma bogat mnoštvom nutrijenata uključujući vitamine A, C kao i minerale poput željeza i sumpora i na taj način ga čini sjanim dijetetskim dodatkom ishrani. Ako imate naviku da dan započinjete uz svježi smoothie, obavezno dodajte i malo peršuna što zbog okusa što zbog nutrijenata.

Antikancerogena svojstva. Najnovija istraživanja kažu da peršun sadrži veoma snažna antikancerogena svojstva koja djeluju kao antioksidanti koji uništavaju slobodne radikale prije nego što oni oštete DNK ćelije, a poznato je da ta oštećenja izazivaju kancerogena oboljenja.

Preventiva dijabetesu. U jednoj studiji objavljeno je da konzumiranjem peršuna snižavate rizik od dijabetesa za 26 posto. Peršun je jedan od najbogatijih prirodnih izvora miricetina i sadrži 8,08 mg na 100 g.

Kamenje u bubrezima. Peršunov list kao i korijen snižavaju količinu kalcij oksalata kod životinja, a to znači da imaju svojstvo da razlažu kamenje u bubrezima kod životinja koje pate od ovakvih oboljenja, a to znači da isti utjecaj može imati i na ljude.