Svijet

Visoki EU izvor: Imamo dokaz da Peking razmatra slanje vojne pomoći Rusiji. Dođe li do toga, evo šta ćemo učiniti Kini, oni razumiju samo taj jezik

Čelnici Evropske unije u posjedu su ‘veoma pouzdanog dokaza’ da Kina razmatra pružiti Rusiji vojnu pomoć, izlažući se prijetnji mogućih trgovinskih mjera u slučaju isporuke oružja, rekao je visoki izvor EU administracije za ugledni portal Politico.

Ta informacija dolazi nakon upozorenja američkog dužnosnika s početka sedmice, o tome da je ruska vlada od Kine zatražila vojnu opremu i drugu podršku, podsjeća Politico, navodeći da je Financial Times izvijestio kako je Kina otvorena prema tom zahtjevu. Zasad nije jasno potječu li posljednje informacije iz EU od istog izvora ili su u pitanju evropski obavještajni podaci.

“EU čelnici imaju veoma pouzdani dokaz da Kina razmatra pružanje vojne pomoći Rusiji. Svi čelnici itekako su svjesni što se događa”, rekao je visoki izvor pod uvjetom anonimnosti, s obzirom da nema dopuštenje iznositi povjerljive informacije u javnost.

Nije precizirao kakvu je pomoć Moskva tražila.

“Zabrinjava nas činjenica da Kina flertuje s Rusijom”, dodao je.

Evropska unija ‘nametnut će trgovinske barijere Kini’ ukoliko Peking udovolji ruskom zahtjevu, rekao je, jer ‘to je jedini jezik koji Peking razumije’.

Samit EU-Kina treba se održati 1. aprila, uz učešće kineskog predsjednika Xi Jinpinga.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare