Sport

Visoki kazneni sud potvrdio odluku da se Zoranu Mamiću sudi u odsutnosti

Visoki kazneni sud odbio je žalbu Zoranu Mamiću, bivšem sportskom direktoru NK Dinama koji je nakon osuđujuće presude za sudjelovanje u izvlačenju više od sto miliona kuna iz kluba slijedio starijeg brata Zdravka i pobjegao u BiH. Čime je potvrdio prvostepenu odluku da će mu se suditi u odsutnosti.

Pravosudna tijela

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda u septembru je odlučilo o Mamićevu suđenju u odsutnosti. I to nakon zaključka bosanskohercegovačkih pravosudnih tijela i Ministarstva pravde. U zaključku je navedeno kako nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između RH i BiH o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Sudsko vijeće tada je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti. Budući da je Zoran Mamić u bijegu i nalazi se na prostoru BiH. Te nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti je izručen Hrvatskoj. A nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u stranoj državi.

S Visokog kaznenog suda u ponedjeljak se saznaje da je odbio žalbu Mamićeva branitelja Mije Goluba koji je, uz prigovor o sudski pogrešnom i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, zatražio da se prvostepeno rješenje ukine. Te predmet vrati osječkom sudu na ponovno odlučivanje.

Vijeće tog prizivnog suda pravilnom je ocijenilo rješenje prvostepenog suda kako su u konkretnom slučaju ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti. Za što je dao jasne, valjane i dostatne razloge, koje u cijelosti prihvaća i drugostepeni sud.

Zločinačko udruženje

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, koje je na osječkom Sudu započelo početkommarta 2021., Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, zagrebački nogometni klub oštetili za ukupno oko 200 miliona kuna.

Do sada je održana samo jedna sudska rasprava na kojoj je prisutnim okrivljenicima pročitana optužnica. Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je polovicom marta 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja. Koje je završeno u junu 2018., te ga pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare