Vijesti

Visoko ponovo diglo glas, neće pare Vlade FBiH. Babić za Raport: Prave nas glupim

Nije dugo trebalo da protiv nove odluke Vlade FBiH o raspodjeli novca od MMF-a za pomoć gradovima i općinama u borbi protiv koronavirusa.

Ulogu “buntovnika” ponovo je dobilo Visoko.

Više je para, ali manje kriterija

Naime, još u martu je Vlada FBiH donijela odluku kojom je rasporedila 11 miliona KM prema kantonima, gradovima i općinama. Sredstava su tako raspoređena da su najviše dobile općine gdje vlada HDZ. Tako su “sretni dobitnici” bili Kupres, Široki Brijeg…dok su mizeriju dobili Goražde, Bihać, Tuzla…

I sad je, čini se slična situacija. Samo su pare veće. Gradovima i općinama ide 30 miliona KM.

Gradonačelnica Amra Babić za Raport je objasnila o čemu je riječ.

“Ova farsa počinje martu mjesecu kada je prvi put donesena odluka. Ona je nelegalnim putevima izašla u javnost preko nekih portala. Tad je došlo do pobune i ona je stavljena van snage. Tad je Vlada dijelila mnogo manje novca, 11 miliona KM. Mi smo dobili 40.000 KM, kao marka po glavi stanovnika”, kaže Babić.

Ističe, da kako tad nije bilo nikakvih kriterija nije ih bilo ni sada.

“Tražili su da se općine i gradovi prijave s projektima. Kakve veze ima zaštite i pomoć u pandemiji s projektima? Ali kad se nešto hoće ‘ša šu’ onda se miješaju te stvari. Napravili su, dakle, neki javni poziv za projekte i tamo će neko ocjenjivati koliko ko novca treba da dobije!?”, ističe Babić.

Po novoj odluci, kaže, postoje brojne nelogičnosti.

“Računali smo po glavi stanovnika, pa onda vidite da je stanovnik Bihaća 26 puta manje vrijedan od stanovnika Kupresa. Bihać je dobio 6,23 KM po glavi stanovnika, Kupres 160 KM, Pale 193 KM, Neum 108 KM, Cazin 4,68 KM…”

“Ja to neću potpisati”

Kaže da su htjeli odmah reagirati, ali…

“Vlada je 29. jula donijela odluku. Mi smo na Gradskom vijeću prihvatili inicijativu da se žalimo. Onda je došao bajram i vikend i već danas nam je iz Vlade odnosno Ministarstva finansija stiglo pismo i ugovor koji trebamo potpisati. Ja to neću potpisati. Sutra im vraćam to”.

“Vlada mora utvrditi jasne kriterije, mora biti pravedna, da se isto tretiraju ljudi bilo gdje da žive. Prave nas glupim”, jasna je Babić.

Na kraju ističe da je to sve viša politika SDA-HDZ.

“To je stvar naše politike i ustavnog ustrojstva. Ovako se kupuju druge stvari – evo rasporedit ćemo mi tako sredstva, vi nama ovo nešto. Očito je – ovdje su preferirane općine s HDZ-ovim predznakom”, zaključuje Babić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare